Tercümeler arasındaki anlam farkları
.
SORU: “Ey iman edenler! Sizden önce kendilerine kitap verilenlerden dininizi alaya alıp oyuncak edinenleri ve öteki kâfirleri dost edinmeyin. Eğer müminlerseniz Allah’a karşı gelmekten sakının.” “Ey iman edenler! Sizden önce kitap verilenlerden ve küfre sapanlardan, dininizi oyun ve eğlence edinenleri dost tutmayın. Eğer inanıyorsanız Allah’tan sakının.” Maide Suresi’nin 57’nci ayetine ilişkin 2 farklı tercümeyi yukarıda size aktardım. İkisi arasında anlam farkı var. Siz hangi tercümeyi doğru buluyorsunuz? Kur’ân tercümeleri arasında neden bu şekilde anlam farklılıkları doğuyor? (Sonay Aydın)
CEVAP: Birinci meal çarpıtmadır. Bilgi yoksunu birinin yaptığı meal olabilir. Çünkü ayetin orijinalinde “öteki kâfirler” sözü yoktur. Mealcinin kafasından uydurduğu yorumdur. İkinci meal nispeten doğrudur. Ama daha dakik meal benim yaptığımdır: “57- Ey inananlar, sizden önce kitap verilmiş olanlardan ve kâfirlerden dininizi eğlence ve oyun yerine koyanları dost tutmayın, inanıyorsanız Allah’tan korkun.”
Abdest temizliktir
SORU: İstemeden de olsa idrar damlaması abdesti bozar mı? (Dr. Murat Hacıoğlu)
CEVAP: Ben dinin ruhuna bakarım. Öyle kabuk işlerle uğraşmam. Hiçbir kul, gücünün üstünde bir şeyle yükümlü değildir. İdrar bitince abdest alınır. Abdestin amacı temizlik, namazın ruhu da kalbi bozuk düşüncelerden temizlemektir. Tasavvuf denilen manevi fıkhın konusu budur. Tasavvuf güzeldir ama cahil şeyhlerin eliyle o da yozlaştı. Tasavvuf, olmak yolu değil, ölmek yoludur. Muhteşem şeyler görmek, keramet sahibi olmak için tasavvufa girilmez. Bu benliktir, nefis arzusudur. Tasavvuf bütün arzuları bitirme yoludur. Tüm arzulardan soyutlanma haline “ölmeden önce ölmek” denilmiştir. Size “İslâm Tasavvufu” adlı eserimi okumanızı tavsiye ederim.
Ayetler açık ve nettir
SORU: Kur’ân-ı Kerim’de “Allah dilediği bütün günahları affeder” diye bir ayet var. Oysa Allah’ın kul hakkını affetmediği hemen hemen herkes tarafından sürekli konuşulan bir konudur. Bununla ilgili bilgi verir misiniz? (Ali Yıldan)
CEVAP: Allah’ın kul hakkını affetmeyeceğine dair ne ayet var, ne de sağlam bir hadis. Hadis olsa da Kur’ân’ın açık ayetini geçersiz bırakamaz. Kimse Allah’ın af kararına ambargo koyamaz.
Kur’ân recmi kaldırdı
SORU: Dinimizde recm var mı yok mu?
CEVAP: Kur’ân, Tevrat’ın hükmü olan, cahiliye çağı Araplarında da uygulandığı anlaşılan recm cezasını kaldırmış, Nur Suresi’nin ikinci ayetiyle bu cezayı yüz sopaya çevirmiştir.