Şampiy10
Magazin
Gündem

Tek bağlayıcı kaynak Kur’ân’dır

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: Peygamber’in, vefatı öncesinde vasiyet yazdırmak istediği, Hz. Ömer’in karşı çıktığı rivayeti doğru mu? (Erdoğan Özsarı)

CEVAP: Olayın aslı doğrudur ama ayrıntıda abartı vardır. Hz. Peygamber’in vefatından biraz önce, bir vasiyet yazdırmak üzere okka kalem istemesi üzerine Hz. Ömer’in, “Bize Allah’ın kitabı yeter” demesiyle Peygamber’in vasiyeti yazdırmaktan vazgeçmesi onun ümmete, bağlayıcı din yasası olarak sadece Kur’ân’ı bıraktığını kanıtlar. Peygamber’in kendisi Kur’ân’dan ayrı olarak kendi sözlerinin yazılmasını yasaklaması, Hz. Ömer’in de “Kimin yanında yazılı hadis varsa onu silsin” diye buyruk göndermesi, ümmet için bırakılan tek bağlayıcı otoritenin Kur’ân olduğunu belirtir. Hz. Ömer’in, Peygamber’in vasiyet yazması için hokka kalem istemesine karşılık, “Bize Allah’ın kitabı yeter, vasiyete gerek yok” demesi, hastalık halinde yapılacak vasiyetin sağlıklı olmayacağını düşünmüş olmasından ileri gelebilir. Çünkü Peygamber Aleyhisselam zaten sağlıklı zamanlarında kendi sözlerinin yazılmasını yasaklamış, tek bağlayıcı kaynağın Allah’ın kitabı olduğunu bildirmişti. Hz. Ömer de bunu bildiği için Kur’ân’dan başka yazılı bir kitap veya belge bulunmasını istememiştir. Çünkü bu belge belki yanlış anlamalara sebep olabilirdi. Kaldı ki bu da bir rivayettir. Böyle bir şeyin vuku bulup bulmadığı da kuşkuludur.

*****


Ruhla bedenin ilişkisi

SORU: Günlerce hatta aylarca komada kalıp sonra sağlığına kavuşan insanlar geçirdikleri o döneme ait hiçbir şey hatırlamıyor. Nasıl oluyor da ruh, bedenle beraber hastalık sebebiyle tamamen devre dışı kalabiliyor? (Ali Velili)

CEVAP: İnsanda bir yüksek vasıflı insanî ruh, bir de onun alt katmanı denilecek bedene hayat veren onu canlı tutan ruh vardır. Ruhun üst katmanı uyku, bayılma veya koma halinde bedenden serbest kalır. Ama alt katmanı bedeni canlı tutmaya devam eder. Uyanma halinde ruhun üst katmanı bedene geri döner. Ölüm halinde ruh bedenle tüm ilişkisini keser.

*****


Kıble ayetleri hakkında

SORU: Bakara Suresi 149 ve 150. ayetlerde “Nereden çıkarsan çık, yüzünü Mescid-i Haram’a çevir” buyrulmaktadır. Örneğin okuldan, evden, odadan çıkarken yüzümüzü kıbleye döndürmemiz mi emrediliyor? (Pınar Kamalı)

CEVAP: Baş tarafını okursanız, ayetlerin kıbleyle ilgili olduğunu anlarsınız. Ayette buyuruluyor ki: “Nerede olursan, nereden namaz kılmak üzere çıkarsan yüzünü Kabe’ye döndür.”

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.