Tebbet, dua değil Kur’ân’ın suresidir
.
SORU: 70 yaşında bir ev hanımıyım. Sabah namazlarına bazen kalkamıyorum. Uyanınca hemen niyet edip gün doğumu olmamak kaydıyla sabah namazını kılıyorum. Yaptığım doğru mu? Yatsı namazını kılamayınca sabahtan kaza edebilir miyim? Beraberinde vitir namazı da kılınabilir mi? Tebbet duası namazda okunur mu? (Tanyel Güneyligil)
CEVAP: Sabah namazına kalkamayışınız yaşınızın icabı değildir. Çünkü insan yaşlanınca uyku ihtiyacı azalır. Kalkamayışınız belki de kendinizi ona göre kuramayışınızdan kaynaklanıyordur. Ne zaman kalkarsanız abdestinizi alır, sabah namazını kılarsınız. Yatsı namazının sabah namazıyla birleştirileceği kanaatinde değilim. Vaktinde kılamadıysanız, önce yatsı namazını, ardından sabah namazını kılın. Vitri kılmanıza gerek yok. Çünkü vitr nafiledir, vaktinde kılınmamışsa artık kılınması gerekmez. Benim size tavsiyem, yatsı namazını vaktinde kılamayacak durumdaysanız akşam namazının hemen ardından yatsıyı da kılın. Sonra da vitri kılarsınız. Tebbet, dua değil, Kur’ân’ın bir suresidir. Kur’ân’ın her suresi gibi Tebbet Suresi de namazda okunabilir.
Allah’ın gizli adları (!)
SORU: Bir büyüğüm bana Kur’ân’da Yüce Allah’ın 5 gizli adı olduğunu söyledi. Bunlar “ya Faal, ya Mani, ya Nafi, ya Dafi ve ya Selam” imiş. Bunların anlamı nedir? Televizyonda Prof. Muhammed Nur Doğan “Kabir azabı diye bir şey yoktur. Kabirde insanlar derin bir uykudadır. Bunlar tamamen uydurmadır” dedi. Bu söyledikleri doğru mu? (Aysun Yılmaz)
CEVAP: Ben Allah’ın gizli adının olduğunu bilmiyorum. Bunu ilk kez sizden duydum. Yalnız bu nasıl gizli ki, bunları açıkça yazıyorsunuz. Siz bunları bildiğinize göre gizlilikleri nerede kaldı? Bunlar hurafedir. Allah’ın sözleri, mesajı açık seçiktir. Hocamızın söyledikleri doğrudur.
Hurafelere inanmayın
SORU: Evleneceğim insan için son çare olarak yıldıznameye baktırdım. Hayırlı olmadığını söylediler. Ne yapmalıyım? (B. K.)
CEVAP: Yıydızname dediğin şey nedir? Kur’ân’a mı dayanır, hadise mi dayanır? İnsanın kaderini Allah’tan başka kimse bilmez. Evlilik konusunda yıldıznameye bakılmaz. Yapılacak şey hadislerde öğretilen istiharedir. İki rekât namaz kılınır. Duası okunur ve Allah’tan bu işin hayırlı olup olmadığının bildirilmesi istenir. Gönlüne gelen ağırlıklı düşünceye göre hareket edilir. Bu iş yedi kez yinelenir.