Tasavvuf sevgidir, aşktır
.
SORU: Tarikatların inandığı tek Allah var ama ibadet şekilleri ve düşünceleri hepsinde farklı. Yol gösteren tek kitap olan Kur’an-ı Kerim’de tarikat diye bir şey var mı? (S. Ö.)
CEVAP: Hiçbir tarikatin ibadet şekli diğerinden farklı olamaz. İbadet, İslâm’ın Kur’ân ve sünnetle belirlenen temel din görevleridir. Bu, tarikatlara göre değişmez. Değişirse ona tarikat denmez. Çünkü o grup İslâm’dan çıkmış olur. Ama temel ibadetlerden ayrı olarak tarikatların sülûk yöntemleri, zikirleri vardır. Bunlar mübah şeylerdir. Yapan sevap alır, yapmayan günah işlemiş olmaz. Kimi 5 bin lafza-i celal zikredilmesini ön görür, kimi 3 bin. Hangisi yapılsa sevap olur. Kimi de kelime-i tevhit zikri verir. Mevlana, Hacı Bektaş, Yunus Emre nasıl yetişti? Bunlar da tarikat pirleridir. Bunlara bir şey diyor musunuz? Hayır, övüyorsunuz. Oysa bunlar tarikat yolunda yürümeselerdi bu makamlara çıkamazlardı, o güzel sözleri söylemezler, o güzel ahlak ve davranışı sergileyemezlerdi. Şunu bilmek gerekir ki tasavvuf ve onun uygulaması durumundaki tarikat dinin özünü yaşama çabasıdır. Tasavvuf şekil, kıyafet, cüppe, sarık, hırka, şalvar, cüppe değil ruh olgunluğudur, sevgidir, aşktır. Allah insanın dışına değil içine bakar. Peygamber, “Allah sizin suretlerinize ve mallarınıza bakmaz, gönüllerinize ve amellerinize bakar” (Müslim, Birr: 32) buyurmuştur. Şeyh Sadi de bu gerçeği belirtmek için, “Dervişi der pelas-pûşi nist, Dervişi pak baş ve atlas pûş: Dervişlik yamalı hırka giymek değildir. Temiz derviş ol da istersen ipek giy”demiştir. Tarikatın sapığı, yanlışı var ama tarikatsız tasavvufun olmayacağını da bilmeniz gerekir.
Her camide kadınlara ait bölümler açılmalı
OKURUM İbrahim Usluer, “Cuma namazını kadınların da kıldığı bir yer var mı” diye soruyor. Cevabım şudur: Sultanahmet’e giderseniz, orada kadınlara ait bölümler olduğunu görürsünüz. Orada kadınlar cemaatle cuma namazı kılar. Ankara’da Hacı Bayram Camii’nde de kadınlara mahsus bölüm vardır. Her camide böyle bölümlerin açılması için çok sayıda kadının camilere akın etmesi gerekir. Bu konuda Diyanet’e dilekçe göndermelisiniz. Yapılacak şey budur. Namaz kılmak isteyen kadınlarımıza yer ayırmak da din görevlilerinin işidir.