Şampiy10
Magazin
Gündem

Surelerin sıraları

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: Namaz kılarken Fatiha Suresi’nden sonra Elemtere Suresi’ni, ondan sonra sırayla Nas Suresi’ne kadar okuyorum. Elemtere’yi okuduktan sonra Ereytellezi Suresi’ni okumamın sakıncalı olduğunu söyleyenler var. Sırayı bozmamak gerekiyormuş. Böyle bir şeyin aslı var mı? İstediğim surelerle namaz kılamaz mıyım? Sıraya uymam mı lazım? (Fethi Önal)

CEVAP: Surelerin sırayla okunması şart değil. Halk için böyle bir gereklik yok. O, Kur’ân’ı çok iyi bilenler içindir. Surelerin bugünkü sırası da asıl iniş sırası değildir. Hz. Osman zamanındaki düzenlemedir. İniş sırası göz önünde tutulursa 1’inci Alak, 2’nci Kalem, 3’üncü Müzzemmil, 4’üncü Müdessir, 5’inci Fatiha, 6’ncı Mesed, 15’inci Kevser, 17’nci Maun, 18’inci Kâfirun, 19’uncu Alak, 20’nci Felak, 21’inci Nas, 22’nci İhlas, 29’uncu Kureyş, 114’üncü Nasr Suresi’dir. Kur’ân’ı iniş sırasına göre okumak daha güzeldir ama halk bu sırayı bilemez. Kur’ân, “Kolayınıza geleni okuyunuz” buyurduğuna göre halk, kolayına geldiği biçimde sureleri okur. Sıra gözetmeleri önemli değildir.

*****


SABAH NAMAZININ VAKTİ

SORU: Sabah namazı, sabah ezanı okunduktan hemen sonra mı kılınır yoksa beyaz iplikle siyah ipliğin birbirinden ayırt edilecek kadar ortalığın aydınlanmaya başladığı anı mı beklemek gerekir? (Süleyman Özkan)

CEVAP: Tan yerinin ağarmaya yani şafak atmaya başlayınca sabah namazının vakti girer. Bu vakit takriben 1.5 saat sürer. Şafak atmasından güneş doğması aralığındaki zamanda sabah namazı ne zaman kılınsa olur. Hanefiler hariç diğer mezhep mensupları erken kılmayı tercih ederler. Ben de erken kılınması yanlısıyım ama uyuyan, güneş doğmadan hemen önce de namazını kılabilir. Siyah iplik beyaz ipliğin ayırdedilmesi oruca başlama vaktiyle ilgilidir.


*****


ORUÇ TUTAMAYAN HASTA


SORU: Eşim kanser hastası. Oruç tutamadığı için fidye mi ödemeli? (Mustafa Işık)

CEVAP: Eşiniz iyileşirse tutamadığı günler yerine oruç tutar. İyileşmezse fidye ödemesine gerek yok. Çünkü kendisi oruç tutma gücünde ve imkânına sahip değil. Yüce Allah insana gücünün üstünde bir şeyi emretmez.

*****


DERNEĞE FİTRE VERİLİR Mİ?


SORU: Hastayım. Oruç tutamıyorum. Fitremi bir derneğe verebilir miyim? (Tansel E.)

CEVAP: Ben derneklere fitre verileceği kanaatinde değilim. Fitre fakirlere yani ihtiyacı olanlara verilir. Ayrıca derneklere fitre-zekât verilirse asıl hak sahiplerine bir şey kalmaz.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.