Sünnet olmak bir gelenektir
.
SORU: Bir yazınızda şu ayeti okudum: “Kur’ân’da Allah’ın yaratışını, doğal durumu değiştirmenin şeytan işi olduğu belirtilir.” Kur’ân’da çelişki olmadığına göre sünnet olmak bu ayete göre nasıl izah edilir? (Zekeriya Deser)
CEVAP: Ayette amaçlanan veya kötü görülen çirkinleştirme yönündeki müdahalelerdir. Araplar hayvanların kulaklarını ikiye ayırıyorlar, yüzüne damga vurup işaretler koyuyorlardı. Hayvanın doğal durumunu çirkinleştirme yönündeki bu tür müdahaleler kınanmaktadır. Yoksa sağlık ve güzellik amaçlı makyaj veya operasyonlar haram değildir. Sünnet de sağlık amaçlı bir operasyondur. Bazı Avrupalılar da sünnetin yararını görerek çocuklarını sünnet ettirmektedirler.
Ama sünnet İslâm’ın olmazsa olmazı değil, bir Kur’ân emri de değildir. O kabuk alınıp alınmamasıyla din iman ne artar, ne eksilir. Ancak sünnet öyle bir gelenek haline gelmiştir ki farzı geçmiş, İslâmlığın simgesi haline gelmiştir. Bu yöntem Hz. İbrahim’inden kalmış olduğundan Yahudilik’te de sünnet, dinin en baş gereklerinden kabul edilir. Sünneti Hz. Muhammed getirmedi. Onun yetiştiği ortamda Kureyş Arapları sünnet olurlardı. Belki de onlar bu konuda İsrailoğulları’ndan esinlenmişlerdi. Nasıl yorumlarsanız yorumlayın, mikropların üreme yuvasını ortadan kaldırdığı için sünnet yararlıdır. Küpe takmak için kulağa delik açmak da mubahtır. Çünkü bu çirkinleştirmek için değil, süs için yapılmaktadır.
“Allah dilerse bütün günahları bağışlar”
SORU:Ben günahkâr biriyim. Müminin niteliklerine baktım. Bunlara uyan yanım yok. Defalarca tövbe ediyorum. Dinimizi bildiğim halde yine günah işliyorum. Namaz ve oruç ibadetlerimi en iyi şekilde yapmayı arzuluyorum. Fakat kafamdaki ses “senin namazın orucun kabul olmaz. Sınırı çok aştın, cehenneme gideceksin” diyor. Sonunda namazı ve orucu da bıraktım. Ne yapayım ki Allah’ın rızasını kazanayım?
CEVAP: Kul ne kadar günahkâr olursa olsun, Allah içtenlikle tövbe edip kendisine yöneleni bağışlar. “Allah, dilerse bütün günahları bağışlar.” Allah’ın acımasından umutsuzluğa düşmek günahtır. Can boğaza dayanıncaya kadar yani ölünceye kadar Allah, tövbe eden kulunu bağışlar.
Manzara resimleri...
SORU: Çok süslü bir camide namaz kıldım. Tam minberin kubbeyle birleştiği yerde sağında Kabe solunda bazı dağ resimleri vardı. Bunların karşısında namaz kılınır mı? (Cengiz Pehlivan)
CEVAP: Manzara resimleri namaza engel değildir. Herhangi bir şeye tapmadıktan ve namazda onlarla meşgul olmadıktan sonra eşya namaza mani olmaz. Ancak hayvan ve insan resimleri secde edilecek yerde veya namaz kılanın karşısında bulunursa namaz caiz değildir.