Şampiy10
Magazin
Gündem

Sigara Kur’ân’a göre haram mı?

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: Bir yazınızda “sigara haramdır” demiştiniz. Bu konuya açıklık getirir misiniz?

CEVAP: Ben hangi yazımda “sigara haramdır” demişim? Bunu hatırlamıyorum. Eğer demişsem yanlış değil, Kur’ân’a uygundur. Çünkü Kur’ân’da israfın haram olduğu, savurganların, şeytanların kardeşleri olduğu vurgulanır. Yine Kur’ân’da “Nefislerinizi öldürmeyiniz”, “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayınız” buyrukları vardır. Sigara israftır. Çünkü vücuda gerekli bir besin değildir. Tersine vücuda zararlıdır. Sigara sadece içene değil, çevrede bulunanlara da zarar verir. Başkalarına zarar vermek haramdır. Çünkü bu başkasının yaşam hakkına saldırıdır. Sigara, içmeyenlere, içenden daha çok zarar verir. Sigaranın kansere sebep olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bütün bunları göz önünde bulundurunca sigaranın açıkça olmasa bile etkileri bakımından Kur’ân ile yasak olduğu anlaşılır.

Zikirde tarif harfi

SORU: Esmaül hüsnalarla zikir çekerken neden “el” yerine “ya” denilir (El kayyum yerine ya kayyum gibi). İkisinin farkı var mı?

CEVAP: Arapça isimler soyut haldeyken “el article’ı” ile beraber bulunur. “El kayyum” yani her şeyi yöneten, her şeyin başında bulunup kontrol eden demektir. Allah’ın bir sıfat ismidir. Diğerleri de öyledir. Ama biz Allah’a hitap ederken başa “ya” getiririz. “Ya”, hitap edatıdır. O zaman artık “el article’ı” na gerek yoktur. Çünkü hitap ettiğimiz zaten bellidir, Allah’a hitap ediyoruz. Onun için “ya el-kayyum” demeyiz, “ya kayyum” deriz. Birinci durumda “el” tarif harfi kayyumun sıradan bir kimse değil, düşündüğümüz varlık olduğunu gösterir. İkinci durumda zaten biz Allah’a yalvarıyoruz. Kayyum, Allah’ın kendisi olduğu için “ya” tarif harfine gerek yoktur.

Orucun kefareti

SORU: Yıllar önce Ramazan boyunca her gece sahura kalkıp niyetlendiğim orucu gündüzleri bozdum. Bu bir gençlik hatasıydı. Ne yapmalıyım? (Yusuf Ziya Demirel)

CEVAP: Kur’ân’a göre her ne suretle olursa olsun orucu bozan kimse tövbe eder ve tutmadığı veya başlayıp bozduğu her gün yerine bir gün oruç tutar. Siz 30 gün bozduğunuza göre yıl içinde 30 gün oruç tutacaksınız. Bunları ardı ardına tutmak da şart değildir. Aralıklı olarak da tutabilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.