Secde ayetini duyduğumuz an ne yapmalıyız?
.
SORU: Araba kullanırken radyodan secde ayetlerinin meallerini dinliyorum.
O anda secde etmek zorunda mıyım? Umre sırasında bir hocadan şöyle bir yorum aldım: “Başkasının adına umre niyeti olmaz. Nasıl ki Kur’ân okuduktan sonra sevabını Peygamberimize ve tüm Müslümanlara hediye ediyorsak, yaptığımız umreden ve tavaflardan doğan sevabı da aynı şekilde onlara hediye edebiliriz.” Bu yorum doğru mu? (M. Burak Duran)
CEVAP: Arabada veya herhangi bir yerde radyodan dinlenen secde ayeti için hemen secde etmek gerekmez. Ömrünüzün herhangi bir zamanında secde ederseniz yeterlidir. Ama namazda okunan secde ayeti üzerine hemen secde etmek lazımdır. Çünkü Peygamberimiz böyle yapmıştır. Umre sırasında hocanın söyledikleri de bir yorumdur. Ben Kur’ân ve hadiste böyle bir açıklama görmedim. Ölmüşler, kendileri için yapılan dualardan, verilen sadakalardan yararlanırlar. Yani bununla sevinirler, şad olurlar. Ama böyle dualarla bir suçlunun ağır cezaları affedilmez. Herkes kendi yerini burada yaptığı işlerle kazanmıştır. Yüce Divan’da hesabı görülmüş, kendisine uygun yere konulmuştur. Ama bulunduğu yerde kendisine yapılan dualardan sevinç duyar, rahatlık hisseder.
Yanlış düşünceler
SORU: Cuma günleri hanımlarla bir araya gelerek Kur’ân okuyup sohbetler ediyoruz. Hanımlardan biri resim olan evde yapılan ibadetlerin sağlıklı olmadığını çünkü o eve rahmet meleklerinin girmediğini söyledi. Dinimizde bu var mı? (Ebru Eser)
CEVAP: Siz o sözü söyleyen hanıma “Evinizde televizyon var mı yok mu?” diye sorun. “Var” diyorsa o zaman onun evinde kılınan namaz da sağlıklı olmaz. Çünkü televizyon resimler dizisidir. Vazgeçin böyle şeylerden. Bunlar din değil, gelenektir. Asıl kötü olan şey dünya tutkusunu kalbe yerleştirmek, dedikodu yapmak, kendini büyük görmek, bencilliktir. Yoksa resim olsa ne olur olmasa ne olur. Kimse resme tapmaz. O dönem çoktan geçti. Bu tür düşünceler bugünün sorunu değildir.