Namazı huzurla kılmaya çalışın
.
SORU: Gece yarısı uyanıyorum. Kalkıp dua okuyorum, istiğfar ediyorum, teheccüd namazı kılıyorum ve dilekte bulunuyorum. Bu yaptığım doğru mu? Benim ibadetime Allah’ın ihtiyacı mı var? Kendi çıkarım için bunları yapıyormuşum gibi geliyor bana. Niyetim ne olursa olsun Allah bunu kabul eder mi? (Tuğrul Soydan)
CEVAP: Allah’ın bizim ibadetimize ihtiyacı yok ama biz kendi ruhumuzun dünya tutkularından, adi düşüncelerden arınıp yükselmesi için ibadet ederiz. En etkili ibadet de gece yarısından sonraki ibadettir. Peygamberimiz bunu yapmış, Kur’ân da bunu emretmiştir. Onun için yapıyoruz. Yapmasak Allah muhtaç değil ama biz manen hiçbir gelişme kaydedemeyiz. Ders çalışmazsanız sınıfta kalırsınız. Okula gitmezseniz öğretmenin bir kaybı olmaz, kaybeden siz olursunuz. Çünkü bilgiyle donatılamazsınız. Bilgi için okumak, yücelmek için de ibadet gerekir. Öyle olmasaydı Hz. Peygamber, gecelerinin çoğunu ibadetle geçirmezdi. Bu kadar büyük insan geceleri kalkıp Allah’a yalvarmaz, gözyaşı dökmezdi. İbadet edin, gece huzurla namaz kılmaya çalışın. Manen yücelirsiniz. Allah’ın kazanacağı bir şey yok ama siz olgunlaşacak, yüceleceksiniz.
Adağın yerine getirilmesi gerekir
SORU: İşe girersem kurban kesmeye niyet emiştim. İşe girdim. Bunu adak olarak yerine getirebilir miyim? (Seda Toplan)
CEVAP: Sizin yaptığınız şey adaktır. Adağın yerine getirilmesi gerekir. Ama ev yapanın, daire veya araba alanın, eğer daha önce “Araba alırsam, ev yaparsam veya alırsam bir kurban keseceğim” şeklinde bir adağı yoksa onun kurban kesmesi gerekmez. Ama önceden bunu adamışsa o zaman kurban keser. Bizde ev yaptıranın kurban kesmesi gelenek halini almıştır. Dinimizde böyle bir gelenek veya sünnet yoktur. Adak başka, ev veya araba alanın kurban kesme geleneği başkadır.
Farzları kılmak yeter
SORU: Sabah ve yatsı namazlarını zamanında kılıyorum. Ancak diğer vakitleri çalıştığım için kaçırıyorum, sadece farzlarını kılabiliyorum. Bunların sünnetlerini peşinen kılsam olur mu? Olmazsa başka bir çözümü var mı? (Ali Artem)
CEVAP: Sünnet zorunlu namaz değildir. Sadece farzları kılmak yeterlidir. Sünnet kendiliğinden kıldığın nafile ibadetlerdir. Kaçırdığın sünneti kılmaya gerek yok. Ama fırsat bulduğun zaman istediğin kadar nafile namaz kılarsın.