“Namaz kılarken salli barik okumak şirk midir?”
.
SORU: Kur’ân, “namazda Allah’la beraber başkasına yakarmayın” derken neden salli barik okunuyor ve ettehiyatü duasında Peygamberimize salavat ediliyor. Bu şirk değil mi? Ben namazda bu duaları okumaktan korkuyorum. Üstelik bunların namazdan sonra okunmasının daha doğru olduğunu söyleyen din adamları da var. Sizin yorumunuz nedir?
CEVAP: Salli barik, Peygamber’den bir şey talep etmek manası taşımaz. Allah’tan bizim affımızı istiyoruz. Bu arada Peygamberimize de acımasını, onu bağışlamasını, makamını yüceltmesini diliyoruz. Bu niçin şirk olsun? Şirk, Allah’tan başkasından bir dilekte bulunmaktır ki bu, o kimseyi tanrılaştırmak olur.
Biz salli barikte Hz. Muhammed’den bir şey mi istiyoruz? Hayır. Allah’tan, Ona acımasını, makamını yükseltmesini diliyoruz. Nitekim ardından anamızın, babamızın, bütün müminlerin bağışlanmasını da diliyoruz. Anamızı babamızı anmamız, onların bağışlanmasını dilememiz şirk midir? Sözünü ettiğiniz kişinin önerisinin hiçbir değeri yoktur. Biz namazımızı böyle kılarız. İnananlar da böyle kılarlar. Namazla hiç arası olmayanların önerileri bir anlam taşımaz.
Secde ayetlerinin bulunduğu sureler
SORU: Nahl Suresi’nin 48’inci ayeti mi yoksa 49’uncu ayeti mi secde ayetidir? Bilgi verir misiniz? (Burhan Ergunay)
CEVAP: Nahl Suresi’nin 49’uncu ayeti secde ayetidir. 48’nci ayette de secdeden söz edilir ama buradaki secde, varlıkların kendilerinin ve gölgelerinin Allah’ın buyruğuna boyun eğdiğini bildirmektedir. İbadet anlamında secde değildir. Secde ayetlerinin bulundukları sureleri ve numaraları şunlardır: Araf Suresi 206, Rad Suresi 15, Nahl Suresi 49, İsra Suresi 107, Meryem Suresi 58, Hacc Suresi 18, Furkan Suresi 60, Neml Suresi 25, Secde Suresi 15, Sad Suresi 24, Fussilet Suresi 38, Necm Suresi 62, İnşikak Suresi 21, Alak Suresi 19.