Namaz, 3 vakitte 5 olarak kılınabilir
.
* DÜNDEN DEVAM
Peygamberimiz “Teheccüd namazı”nı cemaatle kıldırmamıştır. Çünkü
o saatte cemaati toplamak zordur. Bu namaz da farzdır ama cemaat namazı değil, bireysel namazdır. İşte bunu kılamayanlar, yatsı namazı diye bir namaz kılmak suretiyle gece namazını kılmış olacakları kanaatine varmışlardır. Kur’ân’da anılan namaz vakitleri sabahleyin güneş doğarken, akşamleyin güneş battığı sırada ve gece yarısıdır. Akşam namazının vakti, güneşin batmasından itibaren başlar, alacakaranlığa kadar sürer. Bu husus İsra Suresi 78 ve 79’uncu ayetlerde belirtilmiştir. Bu vaktin ilk cüz’ünde kılınan namaza akşam namazı, son bölümünde kılınan namaza yatsı namazı demişlerdir. Hadislerde birincisine “İşâ-i evvel (birinci akşam)”, ikincisine “İşâ-i ehir (sonuncu akşam)” denir.
Kur’ân’da anılmayan namazları kılmamakla günahkâr olunur mu, olunmaz mı sorusuna gelince. Bile bile Peygamberimizin uygulamasını reddetmek bence günahtır. Ama reddetmek amacıyla değil de “Bana Kur’ân’ın emri yeter” düşüncesiyle kılmayan hakkında hüküm veremem. Onun işi Allah’a kalmıştır. Hariciler, sabah namazıyla akşam namazının kılınmasıyla insanın görevini yapmış olacağını, sorumluluktan kurtulacağını söylemişlerdir. Benim kanaatim şudur: Namaz, yine Kur’ân’ın emrettiği biçimde üç vakitte fakat beş olarak kılınabilir. Sabah namazı, günün ortasında öğle ve ikindi namazları birlikte (ceman) ve akşam namazı yatsıyla birlikte ceman kılınırsa beş namaz, üç vakitte kılınmış olur. Bu, zaman zaman Peygamberimizin uygulamasına da uygundur. Bu dediklerim cemaat namazıdır. Bir de bireysel namaz vardır ki o da
seher vakitlerinde kılınan namazdır. Bireysel namaz, diğer namazlardan daha çok vur-guyla emredilmiş olan namazdır.
Ezandan önce sala
SORU: Bulunduğum yerde perşembe akşamları yatsı ezanından önce sala okunmaya başlandı. Bir süredir devam eden bu durum doğru bir uygulama mı? (Atıf Başeden)
CEVAP: Peygamberimiz zamanında sala vermek diye bir şey yoktu. Ondan sonra dine eklenen bu tür şeylere bid’at denilir. Ben her türlü bid’atın karşısındayım. Çünkü bu, dinin sadeliğini bozuyor.