Şampiy10
Magazin
Gündem

Mütevazı ve olgun bir insandı

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: Rahmetli pederimin sizinle ilgili sitayişkâr ifadeleri hâlâ kulaklarımda. Bazen not defterini açar, imam hatip lisesindeki tamamı 10 olan notlarınızı bize gösterir, bizim de böyle çalışmamızı öğütlerdi. Bende o günden sonra şevk ve arzuyla size yetişmek için çalıştım. Ancak aramızda fersah fersah farkın olduğunu biliyoruz. Feyz aldığımız da bir gerçek. Bir yazınızda Sungurzade Abdülkerim Efendi hakkındaki yazınızda layık olmadığımız halde bu basit araştırmamıza atıfta bulunmuş, ismimi zikretmişsiniz. Bu benim için büyük bir şereftir. Kendimi bahtiyar sayıyorum. (Dr. M. Naci Onur)

CEVAP: Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Gerçekte ben iltifatta bulunmadım. Merhum babanız Rahmi Bey hocamız hazımlı, iyi niyetli olgun bir insandı. Bize yıllarca Arapça derslerine geldi. Hiçbir gün kırıcı bir lafını işitmedim. Hep sevecen, nazik ve hatta takdirkâr davranır, bazen derste benimle istişare ettiği, fikir sorduğu da olurdu. Böylesine mütevazı bir insandı. Allah rahmet eylesin. Sizi çok yakından tanımıyorum ama çalışmanız bana bir fıkrayı hatırlattı. Hacı Hayri Bey‘in bir kızı olmuş. İsim sormuşlar. “Edib olan kişinin kızı edibe gerek” demiş. Ben de “nazik olan âlimin oğlu da kendisi gibi nazik olur” diyorum. Sevgiler yollar, hep mutlu olmanızı yüce Allah’tan dilerim.

Cuma ezanı vakti

SORU: Yaşadığım ilçede öğle ezanı saat 11.50’de okunuyor. Ancak resmi daireler 12.00’de, bankalar 12.30’da öğle paydosuna giriyor. Cuma günleri memurların namaza yetişebilmeleri için ezan 12.15’te okutuluyor. Bu durumda resmi daire çalışanları cumaya yetişiyor ancak banka çalışanları yetişemiyor. Ezan saati keyfi değiştirilebilir mi? (Orhan Erden)

CEVAP: Cumanın vakti, öğle namazının vaktidir. Cuma namazı, öğle namazı gibi ikindi vaktinin girme sınırına kadar kılınabilir. Bu durumda memurların yanında banka çalışanlarının da yetişmelerini sağlamak için cuma ezanı 15 dakika daha ertelenebilir. Ama bu durum, başka çalışanlar açısından sakınca doğurur mu? Onu bilemem. Konuyu Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve müftülüklerin takdirine arz ediyorum.

Kadın-erkek farkı

SORU: Bazı Kur’ân meallerinde “erkek kadından bir derece üstündür” deniyor. Bu “bir derece fark” ne anlama geliyor? (Murat Seven)

CEVAP: Nisa Suresi’nde erkeklerin, kadınlar üzerinde yönetici oldukları ve kadınların geçimini temin ettikleri anlatılır. Onun için ailede erkeklerin bir derece üstünlüğü vardır. Bu üstünlük insanlık açısından değildir. İnsanlık açısından herkes Allah huzurunda eşittir ama aile yaşantısında erkek aile residir ve yükümlülükleri kadından fazladır. İşte bir derece üstünlüğü de bu yükümlülükten kaynaklanır. Ayetleri çarpıtmaya kimsenin hakkı yoktur.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.