Kurban sadece Allah için kesilir
.
SORU: Kurban kesiminde genel olarak ailenin erkeği kurbanın başına gidiyor. Kurbanı Allah rızası için kestiriyoruz ama keserken “eşim adına, oğlum adına” ya da “kızım adına Allah rızası için” gibi niyetler olmalı mı? Böyle şeyleri çevremdeki bazı insanlardan duyuyorum. Akika kurbanının önemi nedir? Kesilmezse ne olur? Çocuk doğduğunda kesilmemişse ne zamana kadar kesilebilir? (Dinçer Erdinç)
CEVAP: Kurban sadece Allah için kesilir. Hiç kimsenin adına kesilmez. Zenginlik ölçüsünde parası olanın kurban kesmesi sünnettir. Şart değildir. Bir aileye bir kurban yeter. “Çocuğum adına, oğlum adına, karım adına” demenin bir anlamı yoktur. Aile birlikte oturuyorsa aile reisi bir kurban keser. Eğer ayrı oturuyorlarsa zengin olan her aile reisi bir kurban keser. Ama şunun bunun adına söylemek çirkin bidatlardandır. Ne yapalım bidatlar özü geçti, kabuk meyvenin özünü çürüttü. Ne yazsam yine yapacaklar. Çünkü bidat hatta hurafe çoğunluğun içine işlemiş. Bu zavallılar ne kadar çok hayvan canını alırlarsa Allah’a o kadar çok yaklaşacaklarını sanıyorlar. Bu münasebetle bir vakayı anlatayım: Hz. Peygamber, altıncı Hicret yılı sonunda veya yedinci Hicret yılı başında Zu Karad Seferi’ne çıktı. Sebebi de Uyeyne ibn Hısn fel-Fezari komutasında bir Gatafan birliği, Peygamber’in Gabe’de bulunan süt (veya binek) develerini basıp çobanı öldürmesi, develerle birlikte bir kadını da götürmesidir.
Saldırganların götürdüğü kadın, tutuklandığı yerde bağını çözüp, kaçırılan Beytul-mal develerinin yanına geldi. Bindiği deve, en iyi kaçan deveydi. Durumu fark eden adamlar, kadının ardına düştü. Kadın kaçarken şayet Allah kendisini kurtarırsa bindiği deveyi kurban etmeyi adadı. Peygamber’e ait olan devenin kaçırıp kurtardığı kadın, Allah’ın Elçisi’ne gelip durumu anlattı. Peygamber güldü ve “Deveye ne kötü karşılık vermişsin. Seni kurtaran deveyi kesmeyi adamışsın. Allah’a isyan olan şey adanmaz. Sahip olmadığın şeyi adayamazsın. O deve benim develerimden biridir. Haydi sen onu bırak, ailene dön” dedi. Çocuk için kesilecek kurbana akika kurbanı denir. Akika, çocuğun başındaki tüyün adıdır. Hanefî mezhebine göre yeni doğan çocuk için kurban kesmek mübah veya mendub, diğer üç mezhebe göre sünnet, Zahiriyle mezhebine göre de vaciptir. Akika kurbanı, çocuğun doğumundan buluğ yaşına gelinceye kadar kesilebilir fakat doğumunun yedinci günü kesmek efdaldir. Akikanın etinden, kesen yiyebilir, başkalarına da yedirebilir ve tasadduk eder.