Kur’ân, kadına özgürlük veriyor
.
SORU: Bir hanımından mahkeme kararıyla boşandı. Şimdi çocukları annelerine tekrar biraraya gelmeleri için baskı yapıyor. Ne yapmaları gerekiyor? Tabii ki cevabınızı dini yönden istiyorum. (Hasan Güzel)
CEVAP: Fıkıh kitaplarına göre boşanan kadın, başka kocaya varmadan eski kocasıyla evlenemez. Kimine göre ise sadece başka biriyle nikâh kıymak ve nikâh kıyılan kişi henüz kadına varmadan boşamak suretiyle kadın eski kocasına dönebilir. Ama benim kesin kanaatime göre Bakara Suresi 231’inci ayetinden alınan bu hüküm, kadına özgürlüğünü vermek içindir. Çünkü eskiden koca, karısını boşadıktan sonra kadın evlenemezdi. Karısını boşayan kişinin sonsuzca sözünden dönme hakkı vardı. Böylece kadın yıllarca bir adamın bağı altında kalırdı.
İşte Kur’ân bu durumu önleyip kadına özgürlüğünü vermek için erkeğe 3 boşama hakkı tanıdı. Üçüncü boşamadan sonra kadın, özgürce istediği gibi evlenebilir. Kocası ona engel olamaz. Ancak kadın kendi isteğiyle boşandığı kocasına varmak isterse Kur’ân buna engel koymamıştır. Tam tersine eşler kendi rızalarıyla dönmek isterlerse engel olunmamasını vurgulamıştır. Bakara Suresi’nin 232. ayeti bunu açıklamaktadır: “Kadınları boşadığınız zaman bekleme sürelerini bitirdiler mi, kendi aralarında güzelce anlaştıkları takdirde, (eski) kocalarıyla evlenmelerine engel olmayın.” Bu ayetin hükmüne göre kadın hiçbir baskı altında olmadan boşandığı kocasına varabilir. İşin doğrusu da budur. Öyle biriyle nikâh kıymanın hiçbir mantığı yok. Kur’ân kadını özgürlüğe kavuşturmayı amaçlarken bizim sözde ulemamız olayı farklı ve anlamsız bir yöne çekmiştir.
Sözünüzü tutun
SORU: “Üniversiteyi bitirirsem kurban keseceğim” demiştim. Mezun oldum En kısa zamanda adağımı yerine getirmeyi düşünüyorum. Fakat yakın bir akrabamın paraya ihtiyacı var. Kurban kesmek yerine aynı tutardaki parayla akrabama yardımda bulunsam yükümlülüğüm üzerimden kalkmış olur mu?
CEVAP: Bu, sizin adak şeklinize bağlıdır. “İşim olursa kurban keseceğim” diye adadıysanız kurban kesmeniz gerekir. “İşim olursa üç gün oruç tutacağım” diye adadıysanız oruç tutmanız gerekir. “İşim olursa fakirlere yardım edeceğim” demişseniz fakirlere yardım edersiniz. Sözünüz ne ise onu yerine getirmeniz gerekir.