Kur’ân-ı Kerîm yeni bir dünya düzeni getirdi
.
* DÜNDEN DEVAM
Okurumun ikinci sorusu şöyle: “Müslüman olmayan bir arkadaşım, Hz. Muhammed’in evlenmesini yasaklayan bir ayetin, daha sonra başka bir ayetle iptal edildiğini söyledi.
Böyle bir durum söz konusu mu?”
CEVAP: 2- Arkadaşınızın sözü doğru değil. Kur’ân’da Hz. Muhammed’in daha önce evlenmesini yasaklayan ve sonra bu yasağı kaldıran ayet yoktur. Tam tersine
Ahzab Suresi’nde şimdiye kadar evlendiği kadınların kendisine helal olduğu belirtilmekte ama bundan böyle başka bir kadınla evlenmemesi buyurulmaktadır. Kur’ân’ın bu ayeti Hz. Peygamber’in keyfine gelmiş değildir. Kur’ân yeni bir dünya düzeni getirmektedir. O zamana kadar erkekler istedikleri kadar kadınla evlenebilirlerdi.
Kur’ân, Nisa Suresi’nin baş tarafında erkeklerin bu sayısız evlenme uygulamasını sınırlayıp dörde indirdi. Bunu da adalet şartına bağladı. Eşleri arasında adalet yapacağından kuşkulu olanların bir taneyle yetinmeleri emredildi. Böylesinin haksızlık etmemek, yoksulluk çekmemek için daha uygun olduğu vurgulandı.
Bundan ötürü diğer Müslümanlar dörtten fazla hanımlarını boşadılar. Ancak Hz. Peygamber’in nikâhı altında dokuz kadın vardı. Müslümanların boşadığı kadınlar başka erkeklerle gidip evlenebilirlerdi. Ama Hz. Peygamber’in boşayacağı hanımlar, kocasız ve korumasız kalırlardı. Çünkü Allah, bunlara başka erkeklerle evlenme seçeneği vermedi. Zira Peygamber, bütün inananlara canlarından daha ileri, hanımları da onların anneleriydi (Ahzab 5). Öyle ise bunların yine Hz. Peygamber’in nikâhı al-tında kalmaları, kendilerinin lehineydi.
Ama bundan böyle Hz. Peygamber’in de başka bir kadınla evlenmesi yasaklandı. Siz bunu aileye özgü ayrıntı bir hüküm gibi düşünebilirsiz ama bu, dünya görüşünde devrim yapan dinin hükümleridir. Toplum hukuku kamu hukuku, medeni hukukun bir dalı olan aile hukuku ve ceza hukukundan oluşur. İşte Kur’ân da bu konularda esnek hükümler getirmiş, ayrıntıyı ileride yetişecek hukuk bilginlerinin ictihad yasalarına bırakmıştır.
* DEVAM EDECEK