Kur’ân-ı Kerîm’de çelişki arayanlar (3)
.
* DÜNDEN DEVAM
Vera; ötesi, arkası, verai cidar duvarın arkası demektir. Bakara 133’üncü ayette İbrahim’e, İshak adında bir oğlu olacağı gibi onun aracılığıyla da torunu Yakup’un müjdelendiği belirtilmektedir. Aynı şey Meryem Suresi 49’uncu ayette de belirtilmiştir. Erdoğan Aydın, Kur’ân’ı eleştirirken İbrahim’in oğullarının da “Bir mi, iki mi (yoksa üç mü?) olduğunun belirsizliği bir yana adlarda da görürüz bu durumu. Önceden Yakup ve İshak diye anlatılırken, İbrahim suresinde “Kocamışken bana İsmail ve İshak’ı veren Allah’a hamdolsun (İbrahim: 39) denerek Yakup yok edilip yerine İsmail getirilir” diyor. Önce belirttiğimiz üzere Kur’ân ne tarih kitabıdır ne soy kitabı. Öğüt kitabıdır ve öğüt için anlattığı öykülerde yerine göre isimlerde takdim tehir yapılır. Ama İbrahim’in oğullarının isimlerinde ve sayısında hiç belirsizlik yoktur.
“Hepsini üstün kıldık”
Enam Suresi: “84- Biz ona İshak’ı ve (İshak’ın oğlu) Yakup’u da hediye ettik. Hepsine de doğru yolu gösterdik. Nitekim daha önce Nuh’a ve onun soyundan Davud’a, Süleyman’a, Eyyub’a, Yusuf’a, Musa’ya ve Harun’a da yol göstermiştik. Biz güzel davrananları böyle ödüllendiririz.” Hemen bundan iki ayet sonra gelen ayette İbrahim’in büyük oğlu İsmail anılır: “İsmail’e, el-Yesa’a, Yunus’a ve Lut’a da (yol gösterdik). Hepsini âlemlere üstün kıldık” (Enam: 86).
İsimler de sayılar da belli
Ayetlerin amacı İbrahim’in çocuklarını saymak değil, Allah’ın lütfettiği peygamberlerin hak yolda, hidayet üzere gittiklerini ve insanlara örnek olduklarını belirtmektir. Burada çelişki veya kapalılık nerede? Yine İbrahim’in iki oğlu İshak ve İsmail, torunu Yakup anılmıştır. İsimleri de belli, sayıları da... Belirsizlik nerede? İbrahim Suresi 39’uncu ayette de Hz. İbrahim’in, yaşlılık çağında kendisine İsmail ve İshak’ı lütfeden Allah’a şükür ve hamdi anlatılmaktadır: “İhtiyarlık çağımda bana İsmail ve İshak’ı lütfeden Allah’a hamdolsun. Şüphesiz Rabbim duayı işiten(kabul buyuran)dır.”
* DEVAM EDECEK