Şampiy10
Magazin
Gündem

Kur’ân’daki ‘selam’ formu

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: Arkadaşlarımın yanına geldiğimde onlara “Selam” diye hitap ediyorum. İçlerinden biri, “Bir daha öyle deme. Selam şeytana söylenir, şeytanla ilgilidir. Selamünaleyküm diye söyle” dedi. Bu doğru mu?

CEVAP: Arkadaşınızın Kur’ân’daki selam formunu bilmediği anlaşılmaktadır. Söylenen söz, içteki niyete göre değer kazanır. Kur’ân’da “selamünaleyküm” formu da var ama daha çok yalın halde “selam” geçmektedir. Selam sözünün şeytanla bir ilgisi olamaz. Bu ne kadar yanlış bir değerlendirme. İşte Kur’ân’da yalın halde geçen “selam” formları: “Onların orada duası ’Allahım sen her türlü eksiklikten uzaksın’, birbirlerine sağlık dilekleri ’Selam’, dualarının sonu da ’Âlemlerin Rabbi Allah’a hamdolsun’sözleridir” (Yunus: 10). “Elçilerimiz, İbrahim’e müjde getirip ’selam’demişlerdi. O da ’selam’dedi. Çok durmadan hemen (elçilere) kızarmış bir buzağı getirdi” (Hud: 69). “Onun yanına girmişler ’Selam’demişlerdi. O da ’Biz sizden korkuyoruz’dedi” (Hicr: 52). “Bir zaman onun yanına girmişler ’Selam’demişlerdi. ’Selam’dedi, (siz) tanınmamış bir topluluk(sunuz)” (Zariyat: 25). “İnanıp iyi işler yapanlar da Rablerinin izniyle sürekli kalacakları, altlarından ırmaklar akan cennetlere sokuldular. Onların orada dirlik temennîleri ’selam’dır” (İbrahim: 23), “Rahman’ın kulları öyle kimseler-dir ki, yeryüzünde mütevazı olarak yürürler, cahiller kendilerine laf atarsa ’Selam’derler. İşte onlar, sabretmelerine karşılık saraylarda ödüllendirilecekler ve orada bir sağlık dileği ve selamla karşılanacaklardır” (Furkan: 63, 75), “Kendisine kavuştukları gün, selamla karşılanırlar. (Allah) Onlara güzel bir mükâfat hazırlamıştır” (Ahzab: 44), “Çok esirgeyen Rabden (onlara) sözle ’selam’(vardır)” (Yasin: 58), “Duydukları söz, yalnız ’Selam selam’dır” (Vakıa: 26, 91).

*****

Uzmanların tasnifi

SORU: Sünnet namazlarını farzlardan evvel kılmak bir gelenek midir? Farzı önce kılmanın bir sakıncası var mı? (Göker Önen)

CEVAP: Sünnet nafile namazdır. Peygamberimizin farzdan önce de sonra da kıldığı sünnetler vardır. Peygamberimizin cemaatle kıldığı namazlara farz, yalnız başına kıldığı namazlara sünnet denmiştir. Ama bu Peygamberimizin kendi tasnifi değildir, daha sonraki din uzmanlarının tasnifidir. Sünneti farzdan önce de sonra da kılabilirsin. İstediğin kadar kılabilirsin veya hiç kılmazsın. Kılan sevap alır, kılmayan günahkâr olmaz.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.