Şampiy10
Magazin
Gündem

Kur'ân’daki genel hitaplar bütün toplumu kapsar

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: Zina ile ilgili ayet sadece kadınları mı yoksa hem kadınları hem erkekleri mi kapsar? Bu ayeti kerime müennes midir yoksa müzekker midir? (Ahmet Tombul)

CEVAP: Kur’ân’da hitaplar ve fiil kipleri genelde erkil (müzekker) kipindedir. Ama bu tür genel hitaplar toplumun bütün bireylerini hem erkekleri hem de kadınları kapsar. “La takrabuz zina: Zinaya yaklaşmayın” buyruğu, erkildir ama kadınlar da bu buyruğun kapsamındadır. “Namaz kılın, zekât verin” buyrukları da erkil kiple söylenmiştir ama kadınları da kapsar. Dinin hükümleri kadın erkek, herkes için geçerlidir. Zinayı yasaklayan buyruk da “Erkekler zina etmesin ama kadınlar edebilir” manasında olamaz. Hiç kimsenin aklından da böyle bir şey geçmez. Kur’ân’da namaz erkek kipiyle emredilmiştir. Kadınlar bu emirle yükümlü değildir dememiştir. Çünkü bu akıl ve mantık sınırlarının dışındadır. Arapça’da tağlib kuralı vardır. Genel hitaplar erkil (müzekker) kipiyle yapılır. Çünkü toplumda erkekler daha baskın daha ağırlıklıdır. Toplumun anlayışı ve kabulü böyledir. İşte bu anlayıştaki toplumlarda genel hitaplar erkil kipiyle yapılır. Ama bütün bireyleri, kadını da erkeği de kapsar.

Kamet zikirdir, tekbirdir

SORU: Kılamadığım namazları kaza ederken kamet getirmem gerekiyor mu? Siz bir yazınızda bireysel namazlarda kamet gerekmediğini ifade etmiştini. (Mehmet Ali Özkılıç)

CEVAP: Bireysel namazlarda kamet getirmek gerekli değildir demek, kamet getirilemez anlamına gelmez. Kamet sünnettir. Hemen hemen bütün ibadet yazarları ve hadisler kametin gerek bireysel, gerek cemaat namazlarında sünnet olduğunu söylerler. Benim kanaatime göre kamet, cemaate namazın başladığını duyurmak içindir. Yalnız başına kılan kimse kamet getirmek zorunda değildir. Ama getirirse ne zararı var?

Allah’ın adını daha çok anmış olur. Ayrıca namaza bir hazırlanma, kendine çeki düzen verme işlevi de vardır kamette. Kamet getirmeyenin namazı da tamdır. Yalnız bir sünnet yapılmamış olur. Peygamberimiz farz namazları sürekli cemaatle kıldığından bireysel namazda kamet getirip getirmediğini bilemeyiz. Çünkü o farzları hep cemaatle kıldı. Siz bunu mesele yapmayın. Kamet getirmeseniz de olur ama getirirseniz zararı yoktur. Kamet de bir zikirdir, tekbirdir. Ben kamet getirmenizi tavsiye ederim.

Bildiğiniz dualarla kılın

SORU: Bildiğim dualarla namaz kılabilir miyim?

CEVAP: Okuma yazma bilmeyen sadece Fatiha’yı ve İhlas’ı bilen kimse namaza durur. Fatiha’yı ardından İhlas’ı okuyup rükû ve secde yapar.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.