Kur’ân’da yasak olan şey haramdır
.
SORU: Yemeğin sol elle yenmesi, erkeklerin altın takması ve ipek giymesi günah mı? Bir şeye günah diyebilmek için illa Kur’ân’da mı olması gerekiyor? (Naci Alankuş)
CEVAP: Kur’ân’da sol elle veya sağ elle yemek yemek diye bir şey yoktur. İnsan, organlarının hepsini yerinde kullanır. Bunun günahla sevapla ilgisi yoktur. Ancak Peygamberimiz mümkün olduğunca sağdan başlamayı tavsiye etmiştir. Bu bir davranış biçimidir, bir ilkedir. 14 asır önce sabun yoktu, su da kıttı. Hijyen açısından sol elin temizlik, taharet gibi yerlerde, ağza götürülecek yemek için de sağ elin kullanılması öğütlenmiştir.
Arapların o zamanlar yemeği avuçlarıyla ağızlarına götürdüklerini de unutmamak gerekir. Bu bakımdan taharet alınan elin iyice temizlenip mikroplardan arındırılmadan ağza götürülmesi sağlık açısından zararlıdır. Bundan dolayı sağ elle yemek yenilmesi uygun görülmüştür. Ama bunun günahla ilgisi yoktur. Mazeret dolayısıyla sol elle yemek yemek veya sol eli kullanmakta sakınca yoktur.
Çelişkili rivayetler
Kur’ân’da erkeklerin altın takması veya ipek kullanması yasaklanmamıştır. Tam tersine cennetliklerin altın bilezikler takacakları, ipek giysiler giyecekleri vurgulanır. “Allah, inanan ve iyi işler yapanları da altlarından ırmaklar akan cennetlere sokar. Orada altın bilezikler ve inci(ler) takınırlar. Orada giysileri de ipektir”(Hac: 23),“Adn cennetleri... Oraya girerler. Orada altın bilezikler ve inci(ler) takınırlar. Orada giysileri de ipektir”(Fatır: 33).
Bazı hadislerde erkeklerin altın takmasının, ipek giymesinin yasaklandığı belirtilirken bazılarında ise Peygamber’in çeşitli sahabilerine ipek giyme, altın takma müsaadesi verdiği anlatılır. Böyle çelişkili rivayetlerle haram hükmü konamaz. Haram, Allah’ın kitabında haram olanlardır. Bu tür hadislerdeki ifadeler, o zaman altın ve ipeğin kıt olmasından ve ekonomik şartlardan kaynaklanan bir tavsiye niteliğindedir.
Nitekim Cafer-i Sadık üstten ipek giymiş, bunu kendisine yakıştırmayanlara “O zamanlar darlık vardı. Şimdi bunlar bol. Biz de emirlerimizin hoşuna gitsin diye bunları kullanıyoruz” demiştir. Bir şeye haram ve günah diyebilmek için kanaatime göre o şeyin Kur’ân’da yasaklanması gerekir. Çünkü Peygamberimiz,“Helal Allah’ın kitabında açıklanmıştır, haram da Allah’ın kitabında açıklanmıştır” buyurmuştur.
* DEVAM EDECEK