Şampiy10
Magazin
Gündem

Kur’ân’da din ve vicdan özgürlüğü (2)

.

ABONE OL
Vatan Haber

* DÜNDEN DEVAM

Fatır Suresi’nde, Musa kitabına vâris olan toplumun yani İsrailoğulları’nın bir bölümünün zalim, haksız; bir bölümünün orta yolda, ılımlı; bir bölümünün de hayırda öne geçen iyi insanlar oldukları vurgulanır. Aslında her toplumda böyledir. Kötü huylu, gaddar ve zalimlerin yanında orta yolda giden ılımlı insanlarla hayırda yarışan, güzel işlere koşan örnek insanlar vardır. Kur’ân böyle söylerken nasıl, “Kur’ân’da Yahudi’yi öldürmenin caiz olduğu” söylenebilir. Bu Kur’ân’a iftiradır. Müslüman’ın malı nasıl dokunulmaz ise zimminin yani Yahudi ve Hristiyan tebanın malı ve canı da dokunulmazdır. Gerek Müslüman’a gerek gayrimüslime karşı suç işleyen cezalandırılır. Hz. Peygamber, zimmiye karşılık Müslüman’dan fidye almış ve “Ben, zimmetine riayet edenin hakkını korurum” demiştir. Kur’ân-ı Kerîm, hiçbir din ayırımı gözetmeden haksız yere bir canı öldürenin, bütün insanları öldürmüş gibi olacağını; bir canı yaşatanın da bütün insanları yaşatmış gibi olacağını vurgulamıştır (Maide: 32).

Barışı bozan düşünceler

Aynı ayet daha önce Tevrat’ta da vurgulanmıştır. Bu da her iki dinin ruhunun bir olduğunu gösterir. İşte İslâm’ın bu hoşgörüsünü ve adaletini uygulayan Osmanlı Devleti, İspanya’dan kovulan, hiçbir devletin kabul etmediği Yahudileri kabul ve himaye etmiş, onlara asırlarca rahatça ve özgürce yaşayabilecekleri bir ortam sağlamıştır. Eğer Kur’ân, Yahudilerin öldürülmesini caiz görseydi İslâm hukukunu uygulayan Osmanlı Devleti bu hoşgörüyü gösterir miydi?

Siz Yahudileri öldürmeyi düşünürseniz onlar da sizin hakkınızda herhalde iyi şeyler düşünmezler. Bu tür düşünceler dünya barışına hizmet etmez. Barışı amaçlayan dinin yanlış yorumlanması yıkıcılığa, düşmanlığa neden olur. Tabii bu iş tek taraflı olmuyor. Müslümanlar arasında aşırılar, bağnazlar bulunduğu gibi karşı tarafta da fazlasıyla vardır. Gazze saldırısının ardından İsrail ordusunun baş hahamı bütün Filistinlileri öldürmek gerektiğini, hiçbir zaman Filistin’de bir Filistin Devleti olmadığını söyledi. Nasıl Filistin Devleti olmadı? Davud’la çarpışan Calut (Golyat) Filistin kralı değil miydi?

* DEVAM EDECEK

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.