Kur’ân’da din ve vicdan özgürlüğü (1)
.
SORU: 40 yıllık Musevi bir dostum var. Çevremizdeki birçok insandan daha mert, daha yiğit biridir. Kendisi sanayicidir. Yanında 1200 kişi çalışıyor. Ülkenin istihdamına ve gelirine önemli katkı sağlıyor. Yıllık ihracatı yaklaşık 100 milyon doları buluyor. Bir arkadaşı kendisine, “Kur’ân’da ‘Yahudilerin katledilmesi veya öldürülmesi caizdir’ diye bir hüküm var” demiş. Ben kutsal kitabımızda böyle bir hükmün olabileceğine kesinlikle inanmıyorum. Çağdaş, tarafsız, yorumuna ve sözüne güvenilir bir hocamız olarak bunu size sormadan edemedim. (Emre Somer)
CEVAP: Kur’ân, durup dururken insanları öldürmenin büyük günah olduğunu vurgular. Rahman’ın kullarının, Allah’ın yasakladığı cana kıymayacakları (Furkan: 68) vurgulanır. “Haksız yere adam öldürmeyiniz” emri birkaç kez yinelenir (İsra: 33, Enam: 151). Yahudi olmak suç mu? Tam tersine Kur’âna göre yüce Allah, Yahudilere bir zaman üstünlük vermiştir: “Ey İsrailoğulları, size verdiğim nimeti ve sizi âlemlere üstün kıldığımı hatırlayın” (Bakara: 47). Hz. Peygamber’in hanımlarından Safiye, Yahudi olduğu gibi hizmetçisi Reyhane de Yahudi’ydi. Hanımlarından birinin hakaret etmesi üzerine üzülen Safiye’yi Allah’ın Elçisi, “Sen Musa ve Harun gibi peygamberler soyundan geliyorsun. Onlar nasıl senin düzeyinde olabilirler ki” mealindeki onurlandırıcı sözüyle onu teselli etmiştir.
Kur’ân, hiçbir ulusu toptan mahkûm etmez. Her ulus içinde iyilerin yanında kötülerin de bulunduğunu vurgular. Vakıa Suresi’nin 10-14’üncü ayetlerinde Allah’a yaklaştırılmış olan hayırda önderlerin çoğunun önceki uluslardan, birazının da sonraki uluslardan olduğu belirtilir: “10- Ve o sabıklar, sabıklar (iyi işlerde ileri geçenler), 11- İşte onlardır (Allah’a) yaklaştırılanlar, 12- Nimet cennetlerinde.
13- Çoğu öncekilerden, 14- Birazı da sonrakilerdendir (bu insanlar).” Aynı surenin 39-40’ıncı ayetlerinde de yine iyi insanların bir bölümünün önceki uluslardan, bir bölümünün de sonrakilerden olduğu vurgulanır. “Musa’nın kavmi içinde de Hakk’a götüren, hakla adalet yapan bir topluluk vardır” (Araf: 159) diyen Kur’ân, “Onlar içinde de ılımlı, orta yolu izleyen bir topluluk vardır ama çokları yoldan çıkmıştır” (Maide: 66) buyurmaktadır. Öyle ise bütün Yahudileri, bütün Hristiyanları kötü görmek Kur’ân düşüncesine ve yaratılış gerçeğine aykırıdır.
* DEVAM EDECEK