Kur’ân’da anlatılan peygamber öyküleri
.
Umur Güngörür adlı okurum, Zeitgeist adlı internet belgeselinde Nuh tufanına çok benzeyen Gılgamış Destanı, Musa kıssasına çok benzeyen Akad Kralı Sargon hikâyesi, İsa’nın Judas tarafından ihanete uğramasına çok benzeyen Yusuf Judah hikâyesi ve çarmıha gerildikten sonra dirilip kalkan İsa hikâyesine çok benzeyen Hintli Krıshna hikâyesi düşünülünce Tevrat ve Kur’ân’da anlatılan Yusuf, Musa, İsa gibi peygamberlerin gerçekte var olmayıp eski paganist dinlerden ilahi dinlere uyarlandığı kuşkusunu hatıra getirdiğini yazıyor. Okurum daha sonra şöyle diyor: “Niyetim Kur’ân-ı Kerîm’in bu düşüncelerden münezzeh olduğunu ve gerçeği bir kez daha anlamaktır. Bunun için İslâm dünyasının en büyük âlimlerinden biri olan şahsınıza danışma ihtiyacı duydum. Sorularımı cevaplarsanız size bir kez daha müteşekkir olurum.”
CEVAP: Tarihte Hz. İsa modelinde tam 17 tane vardır. Bunların ilki de bildiğim kadarıyla Hintli Krişna’dır. Bu bilgileri Tantavi Cevahir adlı tefsirinde ayrıntılarıyla verdiği gibi ben de “Yüce Kur’ân’ın Çağdaş Tefsiri” adlı eserimde İsa ile Krişna öykülerinin madde madde karşılaştırmasını yaptım. Biz bir İsa’ya inanırız ama Kur’ân’da anlatılan İsa, ne Hıristiyan inancıyla ne de Hint, Mısır ve Yunan mitolojileriyle örtüşür. Sizin de dediğiniz gibi Zeitgeist belgeseli günümüz Yahudi-Hıristiyan geleneğinin antik çağlardaki paganist inanışların ve çoktanrılı bir din olan Mısır dininin tek Tanrı’ya uyarlanmış nitelikteki bir devamı olduğunu ifade ediyor. Ancak Zetgeist’da sözü edilen İsa hakkında anlatılanların büyük çoğunluğu Kur’ân-ı Kerim’de yer almıyor.
İnsanlara tevhidi anlatır
Bizim bildiğimiz İsa peygamberdir, her peygamber gibi mucizeleri vardır. Öldürülmemiş, çarmıhlanmamış, kendi eceliyle ölmüş, ruhu da her peygamberin ruhu gibi göğe değil Allah’a yükselmiştir. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki Kur’ân’da anlatılan peygamber öyküleri, tarihi birer vaka olmaktan çok model hikâyelerle insanlara tevhidi anlatmak ve güzel ahlak yolunu gösterme amacına yöneliktir. O öyküler birer tevhit sembolü, birer ahlak semineridir. Nuh Tufanı da vardır. Belki bir tane değil, birçok tufan olmuştur. Hâlâ da olmuyor mu? Pekâlâ, birkaç yıl önce Endonezya’daki tsunami olayı Nuh tufanından geri mi kalır? Kur’ân’dan tufanın bölgesel olduğu anlaşılır. Bunun da garipsenecek veya efsaneye mal edilecek bir yanı yok.