Şampiy10
Magazin
Gündem

Kişi, kasıtsız yaptığı eylemden sorumlu değildir

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: Yanlışlıkla bir miktar alkol içtim. Bazı hadislerde içki alan kimsenin, kanındaki alkol temizlenene kadar namazdan uzak durması gerektiği yazıyor. Bu doğru mu? (M. C.)

CEVAP: Kur’ân, sarhoş vaziyette namaz kılmayı yasaklıyor. “Ey inananlar, sarhoşken namaza yaklaşmayın ki, ne dediğinizi bilesiniz” (Nisa: 43). Görüldüğü gibi o halde namaza yaklaşmama emrinin sebebi, bilincini yitirmiş olan kimsenin ne dediğini bilmeyeceği bir durumda bulunmasıdır. Ama içki aldığı halde sarhoş olmamış, bilinci açık, aklı yerinde olanın namaz kılmaması günahtır. Kandaki alkol tamamen gidinceye kadar ibadetin kabul edilmeyeceği, namazdan uzak durulması lazım geldiği şeklindeki rivayetler uydurmadır. Kur’ân’a aykırı, Peygamberimize iftiradır. Allah tövbe edenin tövbesini kabul eder. Bunun şartı yoktur. Ayrıca Kur’ân’da Cenabı Hak, “Yanılarak yaptığınızda size bir günah yok fakat kalplerinizin bile bile yaptığında günah vardır. Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir” (Ahzab: 5) buyurmaktadır. Kişi, kasıtsız yapılan eylemlerinden sorumlu değildir.


***



Aldığınız para yasaldır

SORU: Ben avukatım. İcra takipleri ve davalarda, asıl alacağın üzerine tahsil gününe kadar faiz işlemektedir. Bize de ücretimiz, bu miktar üzerinden (ana para+faiz) belli bir yüzde oranı olarak ödenmektedir. Bu durumda müvekkilin alacağının içinde bir kısım faiz de olduğu için biz de faiz mi almış oluyoruz? (K. D.)

CEVAP: Normal kıstasla tabii bu faize girer ama ben yasal olarak tanınan hakkın faiz kategorisine gireceği kanısında değilim. Ancak tefecilik riba (haram faiz)dir. Bir de parayı ödeyen kişi fakirse ondan gelen bu fazlalığı kendisine iade etmenizi tavsiye ederim. Çünkü Kur’ân şöyle buyurur: “Eğer (borçlu) darlık içindeyse bir kolaylığa çıkıncaya kadar beklemek (lazımdır). Eğer bilirseniz (verdiğiniz borcu, eli darda olan borçluya) sadaka olarak bağışlamanız sizin için daha hayırlıdır” (Bakara: 280).


***



Akika kurban nedir?

Bir okurum “Akika kurbanı nedir?” diye soruyor. Cevabım şudur: Çocuk için kesilecek kurbandır. Doğumunun 7. günü kesmek efdaldir. Etinden kesen yiyebilir, başkalarına da yedirebilir. Erkek ve kız için kurban bir tanedir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.