‘Karanlıkta namaz neden mekruhtur?
.
SORU: 1- Karanlıkta namaz kılmanın bir sakıncası var mı? Bildiğim kadarıyla mekruh sayılıyor. Neden? 2- Abdest aldıktan sonra kolonya sürmek abdesti bozar mı? 3- İçinde alkol olan ağız spreylerini kullanmak dinimizce sakıncalı bir durum mudur? (Melda Akpınar)
CEVAP: 1- Ben de karanlıkta namaz kılmayı severim. Namaz kılanlar dışarıdaki varlıklarla, objelerle meşgul olmasınlar, düşüncelerini maneviyata yoğunlaştırsınlar diye eskiden camiler loş yapılırdı. Ancak karanlıkta namaz kılmanın mekruh sayılmasının iki hikmeti vardır: a) Peygamberimiz zamanında çıplak toprak üzerinde, kimi zaman da yolculuklar sırasında kırlarda kılınırdı. Karanlıkta zehirli haşarat olabilir. Göz kapalı olursa insan farkına varmadan bu hayvanlar tarafından ısırılabilir. b) Ayrıca ansızın düşman saldırabilir. İşte böyle tehlikelerden korunmak için namazda gözün açık olması uygun ve bazen gerekli görülmüştür.
“Tedbiri elden bırakmayın”
Nitekim Nisa Suresi’nde savaş yolculuklarında ibadet esnasında düşmanın saldırısına karşı tedbirin elden bırakılmamasına dikkat çekilmiştir: “Ey inananlar, (uyanık bulunup) korunma(tedbirleri)nizi alın. Bölük bölük ya da hep birlikte savaşa gidin” (Nisa: 70), “... İnkâr edenler istediler ki siz silahlarınızdan ve eşyanızdan gaflet etseniz de birden üzerinize bir baskın yapsalar. Yağmurdan zahmet çekerseniz ya da hasta olursanız silahlarınızı bırakmanızda size bir günah yoktur” (Nisa: 102)
2- Kolonya temizlik maddesidir. İçmek haramdır ama temizlik için kullanmakta sakınca yoktur. Abdesti de bozmaz.
3- İçinde alkol olan ağız spreylerini kullanmakta sakınca yoktur. Çünkü alkolün haram kılınmasındaki hikmet sarhoş etmesidir. Sprey insanı sarhoş etmez. Ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur. Dinin özü budur. İçinde az miktarda alkol bulunan nebiz gibi maddeleri içmekte sakınca görmeyen bilginler vardır. İmamı Azam da bunlardan biridir.