Şampiy10
Magazin
Gündem

İsra 79’uncu ayet

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: Elmalılı mealinde İsra Suresi 79’uncu ayeti, “... Gecenin bir kısmında, sana özel nafile bir namaz için uykundan kalk. Kur’ân ile teheccüd kıl. Rabbinin seni övgüye mazhar bir makama ulaştırması yakındır” şeklinde çevrilmişken Y. N. Öztürk’ün mealinde adı geçen ayet, “...Sana özgü bir davranış olarak gecenin bir kısmında, o Kur’ân’la meşgul olmak üzere uyanık ol, uykundan uyan. Böylece Rabbinin seni övgüye layık bir konuma ulaştırılması umulur” şeklinde çevrilmiş. Bu farklılık için ne söyleyeceksiniz? “Nafile” kelimesi dikkatimi çekti. Allah Kur’ân’da sabaha karşı namaz kılmamızı istiyorsa bu farzdır, nasıl nafile olur? (Hakan Marşan)

CEVAP: Elmalılı meali diye piyasaya sürülen meal Elmalılı’nın değildir. Onun tefsirinde yaptığı meal, tefsirden soyutlanarak sözde sadeleştirilmiştir ama kanaatime göre başarılı olunmamıştır. Elmalılı’nın orijinal meali şöyledir: “Geceden de sana mahsus fazla bir namaz olarak uykudan kalk. Kur’ân ile teheccüad kıl. Yakındır ki Rabbin seni bir makam-ı mahmuda basede (ulaştıra).” Kur’ân’da nafile kelimesi, bizim kullandığımız biçimde farzın karşısında veya altında bulunan bir dereceyi göstermez. “Üstelik, ayrıca” demektir. Nafileten lek de “Ayrıca senin, geceleyin kalkıp Kur’ân okuman, dua etmen gerekir...” anlamındadır. O çeviriler bana göre hatalıdır. Ben de vaktiyle öyle çevirmiştim. Sonra Kur’ân’ın bütünlüğü içinde düşününce çevirinin hatalı olduğunu anladım. İşte kanıt: “Biz İbrahim’e İshak’ı ve nafile olarak Yakup’u da hediye ettik...” (Enam: 84). Ayette Hz. İbrahim’e İshak’ın, ayrıca İshak’ın oğlu Yakup’un armağan edildiği belirtilmektedir. Burada nafile kelimesi farz karşısında bir dereceyi mi belirtir yoksa “ayrıca, üstelik” anlamına mı gelir? Elbette ikinci anlam doğrudur. İşte İsra Suresi’nde gece kalkmayı emreden ayetteki nafile kelimesi de bu anlamdadır.

*****


Allah’ın kaderine inanın

SORU: Beraat gecesi sağ elimin kapalı olduğunu uyandığımda fark ettim. Söylenenlere göre o yıl içinde öleceklerin beraati ellerine verilir, o nedenle elleri kapalı olurmuş. Bu söylentinin doğruluk payı var mı? (Ümit Çelikbağ)

CEVAP: Peygamberimiz, Berat gecesi adında bir geceden söz etmemiş, böyle bir geceyi kutlamamıştır. Kur’ân’da tüm işlerin ayırt edildiği mübarek gecede Kur’ân’ın indirildiği vurgulanır ki bu Kadir gecesidir. Bunun dışında Kur’ân’da Beraat gecesi, Mirac gecesi diye ayrıcalıklı geceler yoktur. O gece elleri kapalı olarak uyanmış olanların ölecekleri hakkındaki söylentiyi ilk defa sizden duyuyorum. Yok böyle bir şey. Kişinin ne zaman öleceğini sadece Allah bilir. Böyle asılsız şeylerle kendinizi rahatsız etmeyin. Allah’ın kaderine inanın, huzur bulun.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.