İslâm Tarihi ile ilgili güvenilir eser hangisi?
.
SORU: Hocam yanlış yönlendirilmemek için çok fazla insana gidemiyorum.. Size sormamın sebebi ise sizin de benim gibi hurafeleri bir kenara bırakıp güzel dinimizi Kur’an kaynaklı yaşıyor olduğunuzu fark etmemdir... Konuyu fazla uzatmadan rica etsem bana İslam tarihi ile ilgili (kronolojik de olabilir) Hz. Muhammed sonrası olayların nasıl geliştiği, sahabiler, halifelik geçişleri, Hz Ali, Ebu Hanife, Emeviler ve Emevi halifeleri ile ilgili, kısacası İslam’ın günümüze gelişini anlatan bir kaynak önerebilir misiniz? (Veysel Gökhan Aycan)
CEVAP: Hz. Muhammed dönemi için en güvenilir kitap, Kur’ân’a dayalı olarak yazdığım “Kur’ân-ı Kerîm’e Göre Hz. Muhammed”dir. İbn Hişam’ın Sîretu’n-Nebî’si, İbn Sa’d’ın Tabakat’ı temel kaynaklardandır. Daha sonraki dönemler için çok kitap var. Kaynak olarak Taberî’nin “Milletler ve Hükümdarlar Tarihi” var. Fuzulî’nin Hadikatu’s-Suadâ’sı, daha çok Kerbalâ olayını konu alır.
Ravdatu’l-Ahbâr adlı Osmanlıca bir kitap da mevcuttur ki vaktiyle okumuştum. İbn Esîr’in el-Kâmil Fî’t-Tarih adlı eseri, İslâm tarihi açısından önemli bir kaynaktır. Osmanlı Tarihi için Taşköprüzâde Ahmed Mustafa’nın Şekâik-i Nu’maniyyesi ve bunun zeyli önemli bir kaynak olduğu gibi Osmanlı Siyasi tarihi için Naima tarihi temel kaynaktır. Corci Zeydan’ın İslâm tarihi, Cevdet Paşa’nın Kısas-ı Enbiyâ adlı kitabı da önemlidir. Âsım Köksal’ın İslâm Tarihi var ama bu eserde pek çok hurafe ayıklanmadan mevcuttur. Ama doğrusunu isterseniz ben bu kaynak eserlerin Arapça orijinallerini gördüm. Bunların bir kısmı Türkçeye çevrilmiş olsa da henüz büyük kısmı Arapçadır. Siz eğer tarih üzerinde uzmanlaşmak istiyorsanız İslâm Ansiklopedisinin “Tarih” maddesine bakınız. Orada konu ile ilgili temel kaynaklar verilir.
Anne baba hakları
SORU: Dinimizde anne baba hakları çok önemli biliyorum, ancak annemin bunu kötüye kullandığını düşünüyorum. Bazen, istemediğim bir şeyi yaptırmak için “hakkımı helal etmem sana!” diyerek beni tehdit ediyor; çok zor durumda kalıyorum. Ne yapmalıyım?
CEVAP: Benden istediğin ne? Annene karşı gel diyecek halim yok. Eğer annen tehdit ettiği konuda haklı ise onun isteğine uy. Ama kesinlikle haksızsa, ille onun haksız isteklerini yapmak zorunda değilsin. Yine de onu kırmamaya çalış. Hiçbir anne de çocuğunun kötülüğünü istemez. Sen de anne olacaksın veya belki annesin. Ona göre düşün.