İnsanların iyiliğini istemek kişiyi manen yüceltir
.
SORU: Bir şahsı evimde ağırladım. Ancak yapmış olduğum bir iyiliğe karşılık benim ufak bir hatamdan dolayı aramızda kırgınlık oldu. Sakat ayağımla ev sahibi olarak elimden ne geliyorsa yaptım. Yiyip içtiklerini helal ettim ama beden yorgunluğumu ben istesem de gönlüm bir türlü helal etmiyor. Öbür dünyada bir mızrak boyu güneşin altında hakkını helal etmeyen de mi bekleyecek? Çevremdeki bazı kişilerden böyle duydum. Sizce bu doğru olabilir mi? (B.A)
CEVAP: Ben güneşin bir mızrak boyu kadar alçalacağını bilmiyorum. Herhalde bunu söyleyenlerin güneşin ısısından haberleri yoktu. Güneş eğer bir mızrak boyu yere yaklaşırsa yer yüzündeki bütün canlılar, ağaçlar yandığı gibi taşlar da ateş kesilir, erir. Siz nasıl böyle şeylere inanıyorsunuz? Ahiret ahvalini hiç kimse bilemez. Oranın güneşi buranın güneşinden, oranın toprağı da buranın toprağından farklıdır. Ayrıca lafla hak helal etme sözlerine de inanmıyorum. İnsan bir şeyi içten, gönülden helal ederse helal olur. Yoksa havadan ibaret bir sözle “helal ettim” demekle iş bitmez. İster helal et, ister etme o kişi suçlu ise Allah onu cezalandırır veya dilerse affeder. Ama insanlara kin tutmamak, onların iyiliğini istemek kişiyi manen yüceltir. Yaratıklara acıyana Allah da acır.
Cem olayında iki farz arasına bir nafile sokulmaz
SORU: Akşamla yatsı namazını birlikte kılarsam akşamın sünnetini de kılmam gerekir mi? Yoksa yalnız farzını mı kılmalıyım? Bu konuda beni aydınlatır mısınız? (Orhan Köni)
CEVAP: Cem olayında birinci farzla ikinci farz arasına bir nafile sokulmaz. Yani akşamı kılar, ardından bir kamet getirip yatsıyı kılarsınız. Sünni mezheplere göre cem böyle yapılır. Ama Caferiler yani Ehl-i Beyt imamlarının tabileri, önce akşamı kılarlar ardından iki veya daha çok nafile kılarlar. Böylece iki namaz arasına biraz ara bırakmış olurlar. Ardından da yatsıyı kılarlar. Onlar cemi böyle yapar. Bana bu uygulama daha hoş geliyor. Çünkü kılınan iki namazın ayrı namazlar olduğu belirlenmiş oluyor. Ama aynı vakit içinde ikisi de kılınmış oluyor. Siz hangisini isterseniz öyle yaparsınız. Namaz kılmanın günahı yok, sevabı vardır.