Şampiy10
Magazin
Gündem

İmrenme güzel haset kötüdür (2)

.

ABONE OL
Vatan Haber

* DÜNDEN DEVAM

Felak Suresi’nde, “Hasetçinin haset ettiği zamanki şerrinden sığınırım” denmesi emredilmiştir. Çünkü hasetçi, hasedinin gereğini yapmaya kalkmadığı, bunu bastırmak için için mücadele verdiği takdirde onun haset edilene pek zararı olmaz. Nefsiyle mücadelesinden dolayı kendisi sevap bile alabilir ama bu duygu kendisini kemirir, rahatsız eder. Onun için bundan tamamen kurtulmaya çalışmak gerekir. Haset üçe ayrılır:

1- Bir kardeşinin elindeki nimetin gitmesini istemek, Allah’ın ona, başka nimet vermesini istememek ve bundan rahatsız olmaktır. O nimet kendisine gelmese de ötekinden gitmesini dilemek.

2- Nimetin başkasının elinden çıkıp kendisine gelmesini istemek.

3- Başkasının elindeki nimetin gitmesini istemeden kendisine de o nimetin verilmesini arzu etmek. Buna haset değil, gıpta denilir.

Türkçesi imrenmedir. İmrenme güzel, haset kötü bir huydur. İmrenme insanı çalışmaya, haset ise düşmanlığa götürür. Biri toplumun ilerlemesini kamçılar, öteki çökmesine neden olur. Bundan dolayı Kur’ân-ı Kerîm, hasetten Allah’a sığınmayı emrederken cennet nimetleri gibi güzel şeyleri elde etmek için çalışıp ilerleme yarışını teşvik etmek üzere, “İşte yarışanlar bunun için yarışsınlar” (Mutaffıfin: 86/22) buyurmuştur. Peygamber de “Ancak iki kişiye imrenilir: Allah’ın verdiği malı Allah yolunda harcamaya koyulan ve Allah’ın verdiği hikmeti nefsine uygulayan ve başkalarına da öğreten kişilere” (Buhari, ilm: 15, Zekât: 5, İbn Hanbel, Müsned: 2/9,36) mealindeki hadisleriyle içtenlikli bilginlerin, malını Allah yolunda harcayan cömert zenginlerin imrenilecek insanlar olduklarını belirterek güzel şeylere imrenmeyi teşvik buyurmuştur.

Hasetçinin, kendisine üç zararı dokunur: 1- Haset, günah kazanmasına neden olur. Çünkü haset haramdır. Haramı işlemek günahtır. Peygamber, “Ateş odunu nasıl yer tüketirse haset de iyilikleri öyle yiyip tüketir” (İbn Mace, Zühd: 22; Ebu Davud, Edeb: 44) buyurmuştur. 2- Haset, Allah’a karşı saygısızlıktır. Çünkü hasedin hakikati, Allah’ın bir kuluna nimet vermesini beğenmemek ve Allah’ın yaptığına itiraz etmektir. 3- Üzüntü ve tasası çoğalarak kalbinin huzursuzluk içine düşmesidir.

* DEVAM EDECEK

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.