Hz. Yakup’un unvanı ‘İsrail’dir
.
SORU: Al-i İmran Suresi’nde geçen İsrail (Hz. Yakup) neden onun nasıl İsrail olduğunu anlatmıyor? Hz. Yakup yüzünden İsrailoğulları’na haram olan yiyecek hangisidir? (Gökbora Leblebiciler)
CEVAP: İbranice ve Aramice’de “el”, Allah anlamına gelir. “Eli”, ilahi yani “Tanrım” demektir. İsrael veya İsrail, “Allah için cihat eden, uğraşan kul” demektir. Bu kelime, Hz. Yakup’un unvanıdır. Allah’a çok bağlılığından ötürü Hz. Yakup’a İsrail unvanı verilmiştir. Yakup soyundan gelenlere İsrailoğulları denilir. Tevrat’ın Tekvin Sifri’nin 32’nci babında Yakup’a İsrail adının verildiği belirtilmektedir. Bu ayette, Hz. Yakup’un kendi kendisine haram kıldığı şeyler dışında bütün yiyeceklerin İsrailoğulları’na helal olduğu belirtilmektedir. Kur’ân’ın, İsrail(Yakup)un kendisine haram kıldığı yiyecek hakkında işaret ettiği olayın, Tekvin Sifri’nin 32’nci babında anlatılan olay olduğu anlaşılmaktadır.
Uyluğu üzerinde aksıyordu
Harran’da Paddanaram’da oturan dayısı Laban’ın yanından anayurduna dönen Yakup, “Gece kalkıp iki karısını, iki cariyesini ve onbir çocuğunu aldı. Yabbok geçidini geçti.
Ve Yakup yalnız başına kaldı ve seher sökünceye kadar bir adam onunla güreşti. Ve onu yenemediğini görünce, uyluk başı incindi. Ve dedi: ‘Bırak gideyim, çünkü seher vakti oluyor.’ Ve dedi: ‘Beni mübarek kılmadıkça seni bırakmam.’ Ve ona dedi: ‘Adın nedir?’ Ve o dedi: ‘Yakup.’ Ve dedi: ‘Artık sana Yakup değil ancak İsrail denilecek.’ Ve Yakup sorup dedi: ‘Rica ederim, adını bildir.’ Ve dedi: ‘Adımı niçin soruyorsun?’ Ve orada onu mübarek kıldı.
Ve Yakup o yerin adını Penuel koydu. ‘Çünkü Allah’ı yüz yüze gördüm ve canım sağ kaldı’ dedi. Ve Penuel’i geçtiği zaman güneş üzerine doğdu ve uyluğu üzerinde aksıyordu. Bunun için İsrailoğulları uyluk başı üzerindeki kalça adalesini yemezler. Çünkü Yakup’un uyluk başına, kalça adalesine dokundu.”
Oruç, zamanı geldiğinde tutulur
SORU: Gelecek senenin orucunu şimdiden tutabilir miyim? (Hidayet Koçak)
CEVAP: Doğmamış çocuğa don biçilmez. Oruç namaz gibi değildir. Yılda bir ay. Zamanı gelince o ay oruç tutulur. Ama o aya yetişmeyen oruç tutmakla yükümlü değildir. Oruç namazla kıyas edilemez. Ayrıca takdim veya tehir cem’i ile birleştirilerek kılınan namazlar, Kur’ân’ın emri olan namazlar değil, Peygamber’in ictihadıyla kılınan namazlardır. Bunlar yine onun uygulamasına dayanılarak yolculuk, iş yoğunluğu, yağmur, çamur gibi mazeretlerle birleştirilebilir ama Kur’ân’ın emri olan namazlar mesela sabah ile akşam veya akşam ile gece veya gece ile sabah namazı birleştirilmez. Savaş gibi çok zorunlu bir durum olmadan böyle bir uygulama yoktur.