'Her bilenin üstünde bir bilen vardır'
.
SORU:
1- Geçen hafta memleketim Van’a bağlı olan köyüme gittim. Köyün hocası cuma namazından sonra hemen zuhr-i ahar namazını cemaatle kıldırdı. Ben kendisine bu namazın cemaatle kılınmayacağını söyledim. Sizin vatan gazetesinde çıkan bir yazınızı da kaynak olarak gösterdim. Ancak bu namazın cemaatle kılınacağını söyledi.
2- Mustafa İslamoğlu’na göre vitir namazı farzdır. Böylece farz namaz sayısı altıya çıkıyor: Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı, vitir. Şafiiler vitir namazını sünnet olarak kılıyorlar. Burada bir çelişki yok mu?
3- İki ay önce bir din âliminden rabıta hakkında bilgi istedim. Bana, önce cahilin âlime nasıl soru soracağıyla ilgili iki sayfa yazı gönderdi. Bunları öğrendikten sonra soruma cevap vereceğini yazdı. Bu kibirlik değil mi? Dinimizde kibirlik haram sayılmaz mı? (Bahattin Arazsu)
CEVAP: 1- İmam iyi niyetli olmasına rağmen mezhep etkisinde kalmıştır. Ayrıca bu konudaki hadisleri bilmediği anlaşılıyor. Peygamberimiz, cuma namazı kılan için artık öğle namazı olmadığını buyurmuştur. “Zuhr-i ahar”, başka öğle demektir. Ne demek başka öğle? Bazı doğu illerinde Şafii mezhebi mensupları, cumanın ancak büyük halife tarafından kıldırılacağı kanısındadırlar. Şimdi İslâm hükümleri uygulanmadığı, halife de olmadığı için kılınan cuma namazının geçerliliğinde kuşku bulunduğu kanısındadırlar. Onun için cuma namazından sonra öğle namazını da cemaatle kılıyorlar. Bu görüş yanlıştır. Namazın halifeyle İslâm hükümlerinin uygulanmasıyla ilgisi yoktur.
O zaman Medine şirk yurduydu
Çünkü Medine’de henüz Peygamberimizin hicretinden önce yeni Müslüman olmuş bazı Medine yerlileri, Esad ibn Zürare’nin arkasında cuma namazı kılmışlardır. O zaman Medine şirk yurduydu. Müslümanların sayısı ancak kırk kadardı. Allah ile kul arasında olan ibadetin dünya yönetimiyle ilgisi yoktur. Cemaat oluşturabilenler cuma namazını kılarlar. Cuma kılınınca artık zuhr-i ahar diye bir namaz yoktur. Cuma namazı kılınan yerde cumaya yetişemeyenler, öğle namazını cemaatle kılmazlar. Mısır’da Şafiilerin sayısı hayli fazladır. Ama orada aynen bizdeki gibi cuma kılınır. Zuhr-i ahar diye cemaatle namaz kılan görmedim.
İslâm’da kibir çok kötü bir şeydir
2- Vitir farz değil, vacip de değil, sünnettir. Hemen bütün mezheplere göre sünnettir. Ancak bu kuvvetli sünnete Hanefilerin bir kısmı vacip demişlerse de İmamı Azam’a göre de sünnettir. Ayrıca vitir ayrı bir namaz değil, yatsının tabiidir. Bunu ayrı bir vakit namazı gibi göstermek yanlıştır. Aslında Kur’ân’da açıkça anılan üç vakit vardır: Sabah, akşam ve gece yarısı vakitleri. Bu vakitlerde namaz kılmak Kur’ân’ın emridir.
3- İslâm’da kibir çok kötü bir şeydir. “Her bilenin üstünde bir bilen vardır” (Yusuf Suresi).