Şampiy10
Magazin
Gündem

Haram olan faiz TEFECİLİKTİR

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: 1- Bireysel emeklilik ve hayat sigortası şirketlerinden birinde çalışıyorum. Benim kazancım haram mı? 2- Bankadan kredi çekerek ev almak haram mı? 3- Kredi kartı kullanmanın hükmü nedir? (Y. B.)

CEVAP: 1- Sorduğun soruların hepsi devletin kanunlarıyla uygulanan yasal şeylerdir. Devlet sigortayı meşru görmüş. Sen sigortada çalışan bir memursun. Sigorta şirketinde, Emekli Sandığı’nda, bir bankada veya başka bir yerde de çalışabilirsin. Harcadığın emeğinin karşılığını alıyorsun. İşini doğru dürüst yaparsan kazancın helaldir. Bu sigorta işinin trafik sigortasıyla veya kasko sigortasıyla pek farkı yok. Kimse trafik sigortasına haram demiyor.
Dar gelirlinin yararına
2- Haram olan, fakirin ezildiği, parası olanın yükseldiği yani iki kişiden sadece birisinin yararlandığı ötekinin git gide ezildiği borç sistemidir. Ama krediyle ev almak böyle değildir. Bir memurun maaşıyla ev alması mümkün değil. Bankadan kredi çekip ev alır. Kira öder gibi bankadan aldığı krediyi öder. Tabii banka buna karşılık faiz alır. Ama bu durum fakiri ezmez, ona yarar sağlar. Kredi olmasa o memurun ev sahibi olması mümkün değildir. Oysa krediyle aldığı eve sahip olur. Ve birkaç yıl sonra borcundan da, kira ödemekten de kurtulur.
Bu durum fakirin, dar gelirlinin yararına ise niçin haram olsun? Emekli maaşları da sandığın çeşitli faiz yöntemleriyle sağlanmaktadır. Bunlar artık zorunlu hale gelmiş şeylerdir. Kaçınılması mümkün olmayan bu uygulamaları faiz kategorisinde değerlendirmenin doğru olmadığı kanaatindeyim. Haram olan faiz tefeciliktir. Bir kişinin hiçbir iş yapmadan parasını yüksek oranlarda faizle çalıştırması, karşı tarafı ezmesi haramdır.
Kredi kartıyla alışveriş
3- Kredi kartıyla alışveriş ise artık zorunlu bir teamül haline gelmiştir. Yaptığın alışverişin karşılığını bir ay içinde bankaya ödersen arada faiz de olmaz. O zaman sorun yoktur. Ödemezsen işte o zaman yükün artar. Yani kredi kartı bir kolaylıktır ama süresini geçirmemeye dikkat etmek gerekir. Konuyu özetlersek, sadece bir tarafın kazanıp öteki tarafın ezildiği parasal alışverişler yasaktır ama karşılıklı yarar sağlayan uygulamalar haram değildir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.