Hadisin önemi ve geçerlilik şartları (9)
.
DÜNDEN DEVAM
Fetihlerle Müslüman olanlarla birlikte Araplar çeşitli kültürlerle karşılaştılar. Kendileri onlara kültür verdikleri gibi büyük ölçüde de onlardan etkilendiler. Hint ve Yunan düşünceleri, Mani inançları İslâm ülkelerinde tartışılır oldu. Felsefe de yayıldı. Beşitli fikir ve inanç ekolleri doğmaya başladı. Her ekol, kendi düşüncesine geçerlilik kazandırmak için bunları bir ayete veya hadise dayandırmak lüzumunu hissetti. Ayetler sınırlıydı. Yeni ayet ilave edilemezdi ama hadis işi kolaydı. Onun için ekoller, mümkün olduğu ölçüde ayetleri, kendi fikirleri doğrultusunda yorumladılar ve düşüncelerini uydurdukları hadislere söylettiler. Böylece fıkıh, kelam, felsefe ve tasavvuf ortamlarına uydurma hadisler yayıldı ve bunlar derlenerek kitaplara sokuldu. Hz. Osman’ın öldürülmesinden itibaren meydana gelen siyasi çalkantılar, bölünmeler, kargaşalar, hadis uydurmada etkin oldu.
İşte bundan dolayıdır ki “Cemel Olayı”nda komutanlık yapan Hz. Ayşe’yi ve onun komuta ettiği topluluğu kötülemek için Peygamber’in, “Başına bir kadını geçiren ulusun iflah olmayacağı”nı söylediği halk arasına yayıldı (Buhari, Megazi: 82, Fiten: 18; Tirmizi, Fiten: 75; Nesai, Kudat: 8). Bu rivayetin Kur’ân’a ters olduğu açıktır. Çünkü Kur’ân’ın hiçbir yerinde kadının başa geçemeyeceğinden söz edilmemiştir. Aslında Ebubekre’ye dayandırılan bu rivayetin de Hz. Ayşe’yi hedef aldığı açıktır. Zira olay şöyle anlatılmaktadır: Osman’ın katlinden sonra Hz. Ali’ye beyat edilince Talha ve Zübeyr, Mekke’ye gittiler. Hacda olan Hz. Ayşe ile görüştüler. Osman’ın kanını aramak üzere Basra’ya gitmeye karar verdiler. Halkı da bu amaçla savaşa çıkardılar. Hz. Ayşe deve üzerindeki çadır biçimindeki odasında bu orduya komuta ettiği için olaya “Cemel Olayı” denildi.
Ayşe’nin komuta ettiği orduya katılmayan Ebubekre, katılmama nedenini şöyle anlatmıştır: “Peygamber Aleyhisselam, Kisra’nın kızının kraliçe olduğu haberini duyunca buyurdu ki: ’Başlarına bir kadın geçiren kavim, asla iflah olmaz.’Allah, beni bu sözle yararlandırdı da o savaşa katılmadım.” (Buhari, Fiten: 18; Fethul-Bari: 8/97). Görüldüğü üzere bu rivayette taşlanan Hz. Ayşe’dir. Hz. Peygamber gerçekten öy-le söylemiş olsaydı Hz. Ayşe’nin “Cemel Olayı”na katılmaması, Talha ve Zübeyr’in de onu başlarına geçirmemeleri gerekirdi. DEVAM EDECEK