‘Hac, senenin her ayında yapılır mı?’
.
Okurum Elif Gün, “Hac mevsimi dışında, gerekleri aynen yerine getirilerek hac yapılabilir mi” diye soruyor. Cevabım şudur: Hac mevsimi dışında haccın gerekleri yerine getirilemez. Haccın iki temel gereği vardır. Birincisi Arafat’ta durmaktır. Bu da ancak zilhicce ayının 9’uncu gününde olur. Yüce Allah, Fecr Suresi’nin baş tarafında on gecenin değerine vurgu yapmak üzere bunlara and içmektedir. İşte bu on gece, hac bayramına tekaddüm eden on gecedir. Ayrıca hacda sayılı günlerde Allah’ın anılması emredilmektedir.
“Sayılı günlerde Allah’ı anın (tekbir alın). Kim hemen iki gün içinde (Mina’dan Mekke’ye) dönerse ona günah yoktur. Kim geri kalırsa korunduğu takdirde ona da günah yoktur. Allah’tan korkun ve O’nun huzuruna toplanacağınızı bilin” (Bakara: 203). Birileri sebebi belli olmayan bir niyetle kendi kendine senenin her zamanında her ayında hac yapılabilir diye bir iddia ortaya atıyor. Hac münferit bir ibadet değildir. Topluca yapılır. “İnsanları akın akın indiği yerden siz de (Müzdelfe’ye doğru) inin” buyurulmaktadır. Bu, kitlesel bir ibadettir.
Kur’ân’a göre haram olan et ürünleri
SORU: Geçen gün camide bir genç “Midye haram değildir. Çünkü deniz ürünüdür” dedi. Hoca da “Bunu kim söylüyor” diye sordu. Genç, “Süleyman Ateş” diye cevap verdi. Hoca, “Hanefi mezhebine göre haram” dedi. Hangisi doğru? (İlker Taş)
CEVAP: Hanefi’yi Şafii’yi bırak. Kur’ân’a bak. Kur’ân’da haram olan et ürünleri dörttür: Domuz eti, ölmüş (leş), Allah’tan başkasının adı anılarak kesilmiş hayvan ve akıtılmış kan. Midye var mı bunların içinde? Bu ayet Kur’ân’ın dört ayrı zamanda inmiş olan surelerinde, değişik üsluplarla vurgulanmaktadır. Bu adamlar kendi kendilerine haram koyuyorlar. Kur’ân’ı bir kenara atmışlar, falanın görüşü filanın görüşü diyorlar. Bana ne falandan filandan? Beni bağlayan Kur’ân’dır. Maide Suresi 96. ayette deniz avının ve yiyeceğinin, yani deniz ürünlerinin helal kılındığı vurgulanmaktadır. Peygamberimiz de, denizin suyunun temiz, ölüsünün de helal olduğunu söylemiştir. Denizin hiçbir ürünü haram değildir. Haram diyen Allah’a iftira etmiş olur.