Gece namazı en kuvvetli farzdır
.
SORU: 1- Gece namazı ve kurban, ikisi de ayetlerde zikredilmiş olmasına rağmen biri sünnet diğeri vacip sayılıyor. Neden ikisi de aynı konumda değil? Meallere bakarsak kurbanda emir gibi bir durum ortaya çıkıyor. Doğru mu? 2- Allah kimseye hesap vermek mecburiyetinde olmayıp tüm noksanlıklardan uzaktır. Bunu biliyoruz. Ancak Allah kullarına ders vermek amacıyla bazı şeyleri ortaya koyar, onlara bazı şeyleri bildirir mi? Bu hususta aklıma takılan Bakara Suresi 30, 31 ve 32’nci ayetler olmuştur. Allah bu ayetlerde meleklere hitaben, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” buyuruyor. Nedeni nedir? Niçin melekleri bu hususta bilgilendiriyor? Hâşâ hesap mı veriyor? Ders vermek maksadıyla mı söylüyor? Bu ayetleri tefsir eder misiniz? (Gökhun Tokay)
CEVAP: 1- Kurban hiçbir ayette emir kipinde geçmez. Sadece Hac Suresi’nde hacıların kurban kesilirken Allah adını anmaları yani besmele çekmeleri emredilir. Başka bir yerde “kurban kes” emri yoktur. Mealler ve bu konudaki tefsirlerin çoğu çarpıtmadır. Ama gece namazı en vurgulu emirdir. Öyle sünnet falan değil... Gerçi ayetlerde hitap Hz. Peygamberedir ama bundan doğal bir şey yoktur. Çünkü vahiy ona gelmektedir. Vahyin ilk muhatabı odur. Ama bundan bütün insanlık sorumludur. Genel namaz emri de yine Peygamber’e hitap şeklindedir: “Namaz kıl.” Fakat bütün müminler bu emirle yükümlüdür. Hatta bu emirler sadece Peygamber’e değil okuyan ve dinleyen herkese yöneliktir. Okuyan ve dinleyen herkese “Namaz kıl”, “Geceleyin uyan” buyurulmaktadır.
Sünnet olan gece namazı değil, kurbandır. Çünkü Kur’ân’da bayramda kurban kesme hakkında bir emir yoktur. Gece namazı ise sünnet değil, vacip de değil en kuvvetli farzdır. Çünkü gece namazı kadar vurgu yapılan bir emir yoktur. Ancak bu namaz cemaat namazı değil, bireysel namazdır. İsra Suresi 79’da “Gecenin bir bölümünde sana nafile olarak uyan” ayetinde geçen nafile kelimesi bizim anladığımız manada nafile değil, ayrıca üstelik demektir. Yani İsra 78-79’uncu ayetlerde güneşin batmasından alacakaranlığa kadar, sonra gecenin sonunda sabah ışırken namaz kılması, ayrıca gecenin bir bölümünde de uyanıp ibadet etmesi Peygamber’in şahsında bütün ümmete emredilmektedir.
* Okurumun ikinci sorusunu yarınki yazımda cevaplayacağım.