Erkek namazda takke kullanmak zorunda değil
.
SORU: Cuma namazını kılmak için camiye gittim. Yaşlı bir kişi namaz kılarken başına geçirdiği takkesini evinde unutmuş. İmamdan takke istedi. Bu konuşma benim yanımda yapıldı. O yaşlı kişiye “başın açık kıl” dedim. İmam ise kızgın bir şekilde “peygamberimiz hiçbir zaman başı açık namaz kılmamıştır” diyerek benim teklifime karşı çıktı. Cemaatin yüzde 90’ının başı açıktı. İmamın bu sözü, başı açık namaz kılanların namazlarının geçerli olmadığı anlamına mı geliyor? İmama bu söylediklerinin kaynağını sordum. “Ben bildiğimi söylerim” diye cevap verdi. (Yılmaz Onat)
CEVAP: Peygamberimiz genelde başına sarık dolardı. Yalnız o değil, bütün insanlar başlarına bir bez sararlardı. Bunun sebebi, yüzü gözü kumlardan, tozlardan ve özellikle de güneşten korumaktı. İslâm’ın yeşerdiği Mekke ve Medine güneşli, özellikle uzun süren yaz aylarında günler çok sıcak geçer. Eğer başınız beyaz bezle sarılırsa hem sıcaktan, hem de güneş çarpmasından korunur. Ama namazda başı örtmek namazın gereklerinden değildir. Çünkü namazda kapanması gereken yerler, erkek için göbekle diz kapağı arasıdır. Hz. Peygamber’in hiç başı açık namaz kılmadığı iddiası doğru değildir. Peygamberimiz hicretten önce ve sonra hac yaptığı gibi umre de yapmıştır. Hac ve umre esnasında ihrama girilir. İhramda başın açık bulundurulması şarttır. Arafat’ta vakfe ve ziyaret tavafı farzdır. Bunlar en az iki gün sürer. Bu esnada Peygamberimiz başını örtmemiştir. İmamın bilgisi eksiktir. Tartışmaya gerek yok. Usulüyle söylenirse herhalde bilgisini tashih eder.
Yemeğe boykot olmaz, günahtır
SORU: Çalıştığım işyerinde, işverenin bazı haklarımızda kısıtlamaya gitmesi ve zamlarımızı vermemesi sebebiyle 30 kişilik işçi grubu olarak 3 gündür öğle yemeklerine girmiyoruz. Bazı dostlarım, “ülkede bu yemekleri bulamayanlar varken sen nasıl yemeğe girmez, çöpe atılmasına sebep olursun” diye beni eleştiriyor. Bir yanda arkadaşlarımızla birlikte giriştiğimiz hak mücadelesi, bir yanda bu günaha girme endişesi var. Bu durumda ne yapmalıyım? (H. G.)
CEVAP: Eğer size sunulan yemeği yemeyip onun çöpe atılmasına sebep oluyorsanız hata ediyorsunuz. Günahtır kardeşim. Yemek yememekle bir yere varamazsın. Hakkını kanuni yollardan ararsın. Vermiyorlarsa işine gelmezse ayrılırsın. Acaba iş bulabilecek misin? İyi kötü bir işe girmişsin, çalışıyorsun. Senin şimdi beğenmediğin işe girmek için emin ol ki, binlerce kişi kuyruğa girer. Ülkenin içinde bulunduğu darboğazı da düşünmek gerek. Bence yemeğini ye. Yemeğin beğenilmemesi veya yemeğe boykot olmaz. Benim düşüncem budur. Ama sen kendin durumunu daha iyi takdir edersin.