Dua etmek kaderi değiştirmez
.
SORU: 1- Dua ederken bol rızık istiyorum. Gezmeyi , yemeyi, iyi giyinmeyi, hayvan beslemeyi, kültürel faaliyetleri seviyorum. İleride nasipse evlenmek, çocuğuma iyi bir gelecek ve iyi bir eğitim almasını arzu ediyorum. Dünyevi para harcamakla yeminimi satmış olur muyum? Dua ederken “bir daha eski hatalarımı yapmayacağım” demiştim ama bazen öfkeme yenik düşüyorum.
2- Türbelerden bir şey istemek yanlış mı?
3- Yakında akere gideceğim. “Orada namaza vakit bulamazsın” diyorlar. O zaman ne yapmalıyım?
4- Lise 3’e giderken ailem, sigara içmemem için Kur’ân’a el bastırdı. Hemen bırakamadım ama sonunda bıraktım. Bu yemin mi mi oldu?
CEVAP: Dua, Allah’ın kaderini değiştirmez. Ancak bazı olaylar sizin duanıza bağlanmış olabilir. Siz farkında olmadan dilinizle bir şey istersiniz, istediğiniz şey olur. Demek ki o dua, Allah’ın takdirinde var olan şeye kilitlenmiş ve istediğiniz olmuştur. Kaderin içyüzünü bilemeyiz. Elden geldiğince dua ederiz. İsteğimiz olursa ne alâ, olmazsa demek ki onun olmamasında bir hayır vardır. Allah, kulu için hayırlısını verir. Sizin dünya hayatında geçiminiz, tüketeceğiniz gıdalar, hep Allah’ın bilgisinde vardır. O’nun takdir ettiği rızıktan ne fazla, ne de eksik yiyemezsiniz. Çalışır, çabalarsınız ama her çalışan zengin olmaz. Bu iş takdire, Allah’ın dilemesine bağlıdır. Bu kısa ömür için o kadar üzülmeye değmez.
Muradınızı Allah’tan isteyin
Türbelerden, yatırlardan bir şey istemek, günahtır, şirktir. İnsan muradını Allah’tan isteyin. Ama iyi, salih, veli olduğuna inanılan bir insanın hatırına Allah’tan bir şey istemek, mesela “Hz. Muhammed Aleyhisselam yüzü hürmetine yahut Eyüp Sultan yüzü hürmetine, onun senin katındaki değeri hakkına ya Rabbi benim şu işimi yap” şeklinde dua etmek günah değildir. Çünkü bu şekilde duanın Kur’ân’dan bir delili vardır. Fakat Allah’ı bırakıp da doğrudan yatırdan dilekte bulunmak şirktir, en büyük günahtır.
Askerlik görevinizi hakkıyla yapmaya çalışın. Yemek saatlerinde veya paydos sıralarında hemen abdest alırsınız, ayakkabılarınızı çıkarma ya gerek yoktur. Fotinler üzerine meshedersiniz. Eğer abdest almaya vakit yoksa teyemmüm edip namazınızı kılarsınız. Öğleyle ikindiyi ve akşamla yatsıyı birleştirerek de kılabilirsiniz. Bu işi öğleden akşama kadar olan zaman içinde (öğle-ikindi cemi) ve akşamdan gece yarısına kadar (akşam-yatsı cemi) yapabilirsiniz. Seccade aramaya gerek yok. Temiz olan toprak veya tahta üzerinde namazınızı kılabilirsiniz. Sigara içmemeye yemin etmişsiniz, bir süre yine içmişsiniz ve sonra bırakmışsınız. Sonunda bıraktığınıza göre sorun yok. Yemin, yerine getirilmiştir.