Çok evlilik
.
“İSLÂM’DAN önce çok evlilik yokken Kur’ân bunu niçin kabul etti?” diye soran okuruma cevabımdır: Size göre İslâm’dan önceki dinlerde tek kadınla evlilik hükmü vardı. İslâm bunu dörde çıkardı. Tevrat’ta Davud’un 100, oğlu Süleyman’ın da 1000 karısı olduğu yazmaktadır. Hristiyanlık yeni bir din değildir. Hz. İsa bir şeriat yani hukuk düzeni getirmemiştir. O, kitabı yani Tevrat’ı uygulamak üzere geldiğini belirtmektedir. İsa, Tevrat’ın bozulmuş olan yorumlarını düzeltmek, maddileştirilen Musa dinini asıl saflığına kavuşturmak ve şekilciliğe, maddeye ruhaniyet vermek üzere gelmiştir. Kendi ifadesiyle onun için şeriat (hukuk), Musa şeriatıdır. Hz. İsa alınacak kadın sayısında herhangi bir sınırlama getirmemiştir. İsa’dan sonra Hristiyanlık’ta çok evlilik vardı. Zamanla bu Katoliklik’ten kaldırılmış ise de Maruniler’de sürmüştür. İncil’de alınacak kadın sayısından söz edilmez. Tevrat’ta da sınırlama yoktur. O toplumlarda erkek istediği kadar kadınla evlenebilirdi.
İslâm’ın geldiği Arap toplumunda da evlenilecek kadın sayısında sınırlama yoktu. Bir erkek isterse 10, 15, 20 ve daha fazla kadınla evlenebilirdi. İslâm bunu sınırlayıp dörde indirdi. Nisa Suresi’nin 2’nci ayeti bu sınırlamayı getirmiştir. Şimdi binlerce kadın alma serbestliğini kadınlar lehine dörde indirmek ve bunu da alınacak eşler arasında adalet şartına bağlamak, bir taneyle yetinilmesinin daha uygun olduğunu vurgulamak 1400 yıl önceki toplumda kadınlar lehine bir hüküm değil midir? Ne yapmamızı istiyorsunuz? Tarihi mi değiştirelim? “Daha önce böyle bir şey yoktu, İslâm kadın sayısını çoğalttı” mı diyelim? Bunun bilimsel bir yönü var mı? Önyargıyla değil insafla düşünün lütfen.
Yemininizi bozmayın
SORU: Abdest aldım, Kur’ân’a el bastım ve “Bir daha sigara içersem annem ölsün” diye yemin ettim. O günden beri içmiyorum. Ama sigara rüyalarıma giriyor. Yeminimi bozsam anneme bir şey olur mu? Bunun kefareti nedir? (Semih Çolak)
CEVAP: Sakın yeminini bozma. Sigara pisliktir. Sadece içene değil, çevreye de zarar verir. Birçok insanın hastalanmasına yol açar. Hem israftır hem de haramdır. Madem yeminle Allah’a söz vermişsin sakın bir daha sigara içme. Bu senin yararınadır. Sigarayı rüyalarına sokan şeytandır. Şeytana uyma, sigara içme, yeminini bozma.