Cezaevi suç işleyen içindir
.
SORU: Araf Suresi 179’uncu ayet, “Andolsun, biz cinler ve insanlardan birçoğunu cehennem için yaratmışızdır” buyurulmuştur. Sözü edilen insanlar için, “Onların kalpleri vardır onlarla kavramazlar, gözleri vardır onlarla görmezler, kulakları vardır onlarla işitmezler. İşte onlar hayvanlar gibidir. Hatta daha da şaşkındırlar. İşte asıl gafiller onlardır” deniyor. Daha yaratılırken cehennemlik olan bir insan, hem de tüm yaratılanların birçoğu denilecek kadar çok sayıda ve bu insanın yaradılış itibarıyla cennetlik olabilme şansı yok. Daha yaratılırken hayvandan da beter olarak idrak ve kavrama yeteneğinden yoksun olarak yaratılmışlar. Ve cehennem azabına daha doğduklarında mutlak surette mahkûmlar. Doğru mu anlamışım? Allah sadece cehenneminde yakmak üzere neden insan yaratsın ki? Başka kaderleri olmadan cehenneme giren bu insanlar affedilecekler mi? Affetme kelimesi bu insanlar için anlamını yitirmiyor mu? Neden bu şekilde yaratılıyorlar? (Orhan Ünal)
CEVAP: Ayette zorunluluk belirtilmiyor. Allah iyi insanların cennete, kötü insanların cehenneme gideceğini kararlaştırmıştır. Cezaevi, suç işleyenler için yapılır. Suç işlenmeden önce cezaevi yapılır. Çünkü toplumda suç işleyenler olur, olacaktır. Elbette Allah’ın yarattığı özgür insanlardan kimi iyiliği, kimi kötülüğü seçer. İşte Allah kötülüğü seçenleri cehennemle cezalandıracağını, bir cezaevi olan cehennemi bunun için yarattığını bildirmiştir. Bunda ne zorlama var ki böyle acayip anlamlar çıkarıyorsunuz? Yani ne yapalım? Allah’ın kararını mı değiştireceğiz? İyi veya kötü olmasın mı? O zaman özgürlük nerede kalır? Herkes melek olsa sınav nerede kalır? Siz Allah’a teslim olun. Böyle soruların peşine takılıp kalmayın. Ben Allah’ın yaptığından daha iyi bir düzen olacağına inanmıyorum: “Leyse fil-imkani ebda’a mimma kan: Evrende varolandan daha güzel bir düzen yoktur.”
‘Sünnet namazlarını kılmamak günah mı?’
CEVAP: Şunu iyi bilmeniz gerekir ki günah, Kur’ân’ın yasakladığı bir şeyi yapmaktan gelir. Yalan söylemek, haksızlık etmek, namaz kılmamak gibi... Namazların farzları, insanın yapmak zorunda olduğu ibadetlerdir. Sünnetler ise zorunlu değil, isteğe bağlıdır. Zorunlu namazları yani farzları kılmamak günahtır. Ama isteğe bağlı namazları yani sünnet ve nafileleri kılmak sevabın artmasına neden ise de kılmamak günah değildir. Ancak insan yaptığı ibadet kadar sevap alır.