Camilere tablo koymak bidattır
.
SORU: Geçen hafta camiye gittiğimde imamın namaz kıldırdığı bölümde iki büyük camekânlı tablo gördüm. Beytullah ve çevresindeki camilerle Kabe alanının üstten görünüşü yer alıyordu. Görüntü gerçekten güzeldi. Ancak sizin de her zaman vurguladığınız gibi İslamiyet şatafat ve gösterişten uzak olması gereken bir din olduğuna göre bu tür şeylere gerek var mı? Ben bu durumdan rahatsız oldum. Bu konuyla ilgili düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum.
CEVAP: Hassasiyetiniz yerindedir. Camilerin sade olması gerekir. Öyle levhalara, tablolara gerek olmadığı gibi tür şeylerin konulması bidattır. Özellikle namaz kılanların dikkatini dağıtacak kıble duvarına bunların konması hiç doğru değildir. Buna benzer bir örnek Peygamberimizin hayatında yaşanmıştır. Hz. Ayşe kıbleye rastlayan pencereye resimli perde asmış. Peygamberimiz bunun kaldırılmasını emretmiş. “Haram mı?” diye soran Hz. Ayşe’ye, “Hayır ama beni namazda meşgul ediyor” buyurmuştur.
Kıbleye dönmek sadece bir semboldür. Namaz kılan gönlünü sadece Allah ile meşgul edecek, ne kıbleye, ne de Kabe resmine takılıp kalmayacaktır. Çünkü namazda Kabe resmini düşünmek Allah’tan gaflet etmek anlamına gelir ki işte bu tür namaz kılmak Maun Suresi’nde kınanmaktadır. Sizi takdir ediyorum. İsterseniz imamı kırmadan gizlice ve tatlı dille bu durumu hatırlatın. Israr ederse üstüne varmayın. Sizin hatırlatmanız üstünüzden sorumluluğu kaldırır.
Kur’ân’ın tüm sureleri ve ayetleri her zaman okunur
SORU: Özellikle mübarek ramazan aylarında hatimle kılınan namazda Nazahat Suresi’nin 24’üncü ayetini okumak doğru olur mu? (Osman Nuri Özdemir)
CEVAP: Ben Kur’ân’da Nazahat Suresi diye bir sure bilmiyorum. Acaba siz Naziat Suresi’ni mi kastediyorsunuz? Herhalde kastınız, halkını kendisine taptıran Firavun’un halka, “Ben sizin en yüce Rabbinizim” sözünü nakleden Naziat 24’üncü ayet olmalıdır. Kastınız ne olursa olsun Kur’ân’ın her suresi ve her ayeti gerek ramazanda gerekse ramazan dışında her zaman okunabilir. Bir ayetin diğerinden farkı yoktur.