Cami cemaatini daraltmamak gerekir
.
SORU: Gittiğim camide cuma vaazı en az 20 dakika sürüyor. Bu camiye gelenlerin yaş ortalaması 70. Abdestini tutamayanlar var. Ramazanda teravih namazını yarım bırakıp gidenler oldu. Kadir Gecesi ezandan 27 dakika sonra namaz başladı. Yine namaz başlamadan gidenler oldu. Bu sohbetler namazdan sonra yapılsa olmaz mı? İmam farz namazlarını kıldırırken imama uyuyoruz. O duaları okuyor ancak cemaatten bazıları da yüksek sesle okuyor. Bu kişiler içinde okusa daha iyi olmaz mı? Bazıları imamla bazıları ise imamdan sonra selam veriyor. Bu durumun düzeltilmesi mümkün değil mi? (Muzaffer Aydın)
CEVAP: Elbette cami görevlilerinin, cemaatin durumunu nazarı dikkate almaları gerekir. Vakit gelince derhal sözü kesip namaza başlamalıdırlar. Çünkü gerçekten yaşlı, hasta, işi acele olanlar vardır. Onları daraltmanın anlamı yok. Hele sağlık durumları veya işleri dolayısıyla namazı kılmadan çıkıp gidenlerin vebali namazı geciktirenlerin boynuna biner. Farz namazların ardından toplu dua sünnet değildir. Herkes içinden geldiği biçimde tespih çeker, dua eder.
Dileyen çıkıp gider. Selam vermekle namaz tamamlanmış olur. Sünnet olan, namazdan sonra herkesin kendi kendine dua etmesidir. Cuma namazı aslında 2 rekâttır. Hutbeden önce 2 rekât sünnet kılınır. Hutbenin ardından farz kılınır. Sonra da 2 rekât sünnet kılınır. Dileyen dilediği kadar sünnet yani nafile namaz kılabilir. Ama insanlar gördükleri şeyi bırakıp da sünnete (Peygamber’in uygulamasına) göre yaşamak istemiyorlar. Çünkü her gördüklerini doğru sanıyorlar.
Teyemmüm edin
SORU: Kalça kemiğimden ameliyat oldum. Ayaklarımı yıkıyamıyor, abdest alamıyorum. Ne yapmalıyım?(Hüseyin Sarı)
CEVAP: Bu durumda sizin ayaklarınızı yıkamanıza gerek yok. Elinizi yüzünüzü yıkayabiliyorsanız yeter. Eğer onu da yapamıyorsanız temiz bir yere el sürüp önce yüzünüze, sonra bir daha sürüp sağ ve sol kolunuza mesh edin. Buna teyemmüm denir. Oturduğunuz yerde de namazınızı kılarsınız. Zorluk ve güçlük yok. Namazın temeli Allah’ı gönülden anmak O’nu hatırlamaktır.