Bireysel namazda kamet gerekli değil
.
SORU: Cami dışında kılınan vakit farz namazlarından önce okunan kamet sadece erkeklere mi özgüdür?
CEVAP: Ezan da kamet de toplu namaza çağrıdır. Birincisi çağrı, ikincisi namaza başlanmakta olduğunu duyurup cemaati safa durmaya davettir. Tıpkı askerde içtima borusunun çalması gibi... Ezan ve kametin temel görevinin bu olduğu düşünülünce cemaatle değil bireysel namazda bunun gerekli olmadığı anlaşılır. Peygamber döneminden beri mazeretsiz erkekler sürekli camide toplanıp cemaatle namaz kıldıkları için onların camide toplanmaya çağrılması (ezan) ve camide toplananların da oturdukları yerden sıraya dizilmelerini anons etmek için (kamet) okunmaktadır. Bunun için erkeklere ezan ve kametin sünnet olduğu fıkıh kitaplarında belirtilir. Kadınlar camiye gelirlerse zaten onlar da erkeklerle beraber namaza duracakları için kameti dinlerler. Ama kadınlar cemaate gelmekle yükümlü tutulmamışlardır. Bu da aile işlerinin aksamaması, kadının yükünün daha hafif tutulması içindir.
Onlar evlerinde bireysel namaz kıldıklarına göre artık namazın başladığını duyuran kamete gerek yoktur. Ayrıca namaza çağrıya da yani ezana da gerek yoktur. Şayet kadınlar için bir mescit olsa ve orada toplanıp sürekli cemaatle namaz kılsalar o zaman onların da kamet okumaları uygundur. Çünkü namazın başladığı ancak bu suretle duyurulur. Ama Peygamberimizden sonra kadınların cemaate gelmeleri pek istenmemiş, onların evlerinde kendi başlarına namaz kılmaları tercih edilmiştir. Tabii bunu yapanlar da erkek hukukçular, fıkıh uzmanlarıdır.
Böylece kadınların ezan ve kamet okuyamayacakları hükmü kitaplara girmiştir. Oysa kamet okuyamayacakları hükmü ağırdır. Kadın kamet okursa günah işlemiş olmaz. Okursa bir zararı yok ama gerekli değil. Çünkü kendisinden başka namaza kalkacak kimse yok. O halde “kad kametissalah (namaz başladı)” demenin ne anlamı var? Kanaatime göre erkek de kendi başına kılıyorsa ezan ve kamet şart değildir. Zaten bunun namazın gereği değil sadece sünnet olduğu, okunmasa da namazın geçerli olduğu fıkıh kitaplarında belirtilir. Fıkıh kitaplarına göre namazı evinde veya dükkânında kılanlar, ister cemaatle, ister yalnız kılsınlar ezan ve kameti terk edebilirler. İkisinin de terk edilmesinde kerahet yoktur.