Başkalarına zarar vermek haramdır (1)
.
SORU: Yazılarınızda Kur’ân-ı Kerîm’de açıkça haram olarak belirtilen yiyecek ve içeceklerin dışındakiler helaldir diyorsunuz. Ancak bir yazınızda sigaranın haram da olduğunu belirtmiştiniz. Bu konuya açıklık getirir misiniz? (Levent Tanatay)
CEVAP: Ben hangi yazımda “sigara haramdır” demişim? Bunu hatırlamıyorum. Eğer demişsem yanlış değil, Kur’ân’a uygundur. Çünkü Kur’ân’da israfın haram, savurganların şeytanların kardeşleri olduğu vurgulanır. Yine Kur’ân’da, “Nefislerinizi öldürmeyiniz” ve “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayınız” buyrukları vardır. Sigara israftır. Çünkü vücuda gerekli bir besin değildir, tersine zararlıdır. Sigara sadece içene değil, çevrede bulunanlara da zarar verir. Başkalarına zarar vermek haramdır. Çünkü bu başkasının yaşam hakkına saldırıdır. Sigara içmeyenlere, belki de içenden daha çok zarar verir. Sigaranın kansere sebep olduğu artık bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bir doktor, kanserden veya herhangi bir hastalıktan şikâyet edip tedaviye gelene, “Eğer sigara içiyorsan ben seni tedavi etmem” diyerek reddettiğini yazmıştı.
Bütün bunları göz önünde bulundurunca sigaranın açıkça olmasa bile etkileri bakımından Kur’ân ile yasak olduğu anlaşılır. Her haram olanın da açıkça Kur’ân’da anılması gerekmez. Kur’ân’da üzümden yapılan hamr (şarap) haram kılınmıştır. Sebep, aklı alması, Allah’ın zikrine engel olmasıdır. Aynı şey öteki alkollü içkilerde de var olduğuna göre onlar da haramdır. Bunlar ismen Kur’ân’da anılmıyorsa da haram illetinde ortak olduklarından ötürü haramdır. Bugünlerde bir iddia ortaya atıldı. Avustralya’dan sözde bir bilim adamı sigara filtresinde domuz kanı bulunduğunu iddia etmiş. Televizyonlara ve basına konu çıktı.
Programlar yapılıyor, fetvacılar konuşuyor. Haramcılar kendi düşüncelerini Kur’ân hükmü gibi gösteriyor. Aslında medya kanalları için dava din değil, reytingtir. Reyting için her şey yapılır. Ama reyting için yapılan konuşmalar dini yozlaştırmaktan başka işe yaramaz. Çünkü egoizmin dorukta olduğu yerde din olmaz. Kur’ân’da dört tür et ürünü haramdır: Leş, kan ama damardaki veya doğrudan damardan alınan kan değil akıtılmış kan (dem-i mesfuh), domuz eti ve Allah’tan başka bir tanrı adına kesildiği için manen murdar olan hayvan eti. İşte haram olan bunlardır. Bunlar da normal zamanlarda haramdır ama zorunluluk durumlarında bunların yenilmesi mubah olur.
* DEVAM EDECEK