Ayetlerde geçen kalbin Türkçe’deki karşılığı gönüldür
.
SORU: Acaba Allah, kullarına bir şeyler iletmek istediğinde niçin doğrudan onların beyniyle iletişime geçmek yerine peygamberlik sistemini getirmiştir? Ayet ve hadislerde “Allah kalbinizden geçenleri bilir” ifadesi çok geçiyor. Düşünme ve akıl merkezi beyinde olduğu halde niçin bu ifade “Allah aklınızdan geçenleri bilir” şeklinde değildir? (Mehmet Ali Kılınç)
CEVAP: Bu sorduklarınız size çok felsefi gibi gelse de harc-ı âlem şeylerdir. Sizin dediğiniz gibi olsa insanlar melekleşir. Melekler hata yapmadıkları için sorumlu olmazlar. Ama Allah sorumlu bir toplum yaratmak istemiştir. Hata da doğru da yapılacak. Hatayla doğru yarışacak ve böylece toplum ilerleyecek, teknoloji gelişecek. O zaman liderlere ne gerek var? Her insan bir lider, her insan bir peygamber öyle mi? İmam-ı Gazali’nin dediği gibi: “Evrende var olandan daha mükemmeli olamaz.” Kur’ân’da kullanılan kalp, vücuda kan pompalayan et parçası değil, düşünce merkezi olan, beyni yöneten ruhun üst kademesidir. Ayetlerde geçen kalbin Türkçe’deki karşılığı gönüldür. Herhalde ruhun yönetim kademesi göğüs bölgesinde bulunduğu için göğüs anlamındaki “sadr” gönül anlamına da gelir. Onun için birçok ayetin sonunda Allah’ın, göğüslerde olanı bildiği vurgulanır.
Yüce Allah her kavme bir uyarıcı göndermiştir
SORU: Altay Türkleri’ndeki yaratılış destanında anlatılanlar, Türklerin Gök Tanrı dinindeki inanışları, Taoizm’deki ilkeler, Mu uygarlığındaki inançlar tamamen olmasa da İslâm ilkeleriyle benzeşiyor. “Her kavme bir uyarıcı gönderdik” ve “Uyarmadıkça azap etmeyiz” mealindeki ayetleri göz önüne alırsak bugün bildiğimiz ilahi dinlerden önce Yüce Allah’ın toplumlara başka uyarıcılar göndermiş olabileceğini varsayamaz mıyız? (R. Dündar Tanrıverdi)
CEVAP: Allah her kavme bir uyarıcı göndermiştir (Fatır Suresi). Allah, elçi göndermedikçe hiçbir ulusu sorumlu tutmaz ve cezalandırmaz (İsra Suresi). Bundan dolayı her kavme uyarıcı gönderilmiştir. Bu uyarıcılara gönderilen mesaj aynı kaynaktan verildiğinden her ulusta görülen yaratılış hikâyesi ve genel din prensipleri birbirine benzer. Ancak çok eski mesajlar, olduğu gibi yazıya geçirilemediğinden Tanrısal mesajlara efsane de karışmıştır. Ama bu hikâyelerin benzerliği, her ulusa peygamber gönderildiğinin kanıtlarındandır.