Anne babaya saygı gösterin
.
SORU: 33 yaşındayım. Ailem bana üvey evlat muamelesi yapıyor. Babam birkaç kez beni evden kovdu. Ablam ve kardeşim hep kötü sözler söylüyor, evde huzursuzluk çıkarıyorum diye laf ediyorlar. Ne yapmalıyım? (Mustafa Akın)
CEVAP: Ailenin seni böyle dışlamasının bir sebebi olmalı. Annene babana saygılı olman, onları kırmaman gerekir. Peygamberimiz, “Büyüğümüze hürmet etmeyen, küçüğümüze şefkat göstermeyen bizden değildir” buyurmuştur. Herkes birbirine sevgi ve saygıyla bakarsa sorunlar çözülür. Anne babanın çocuklar üzerinde hakları bulunduğu gibi çocukların da anne baba üzerinde hakları vardır. Çocuklar arasında ayırım yapmaları, onlara muhtaç oldukları şefkati esirgemeleri doğru değildir. Çocuğun dışlanması, onu kötü durumlara itebilir. Evladım ailene güleç yüzle, saygıyla yaklaş. Onlar da seni severler. Başına bir kötülükler gelmesini asla istemezler. Akıllı, uysal davran. Sertliği, kaba davranmayı, ters hareket etmeyi, inatlaşmayı bırak. İnsan anne babasına karşı inatlaşmamalı. Anne babaya saygıyla davranmak Allah’a saygılı olmak demektir. Sen onları sevip saydıkça Allah’ı memnun edersin. Allah dostluk ve sevgi yolunda yardımcın olsun.
Devletin aldığı vergi zekât yerine geçer mi?
SORU: Hz. Peygamber ve onun halifeleri zamanında vatandaşlardan zekât ve öşür vergilerini toplamak için memur tayin ederlerdi. Toplanan para ve mallar beytülmal’e (maliye hazinesi) teslim edilirdi. Devletin giderleri buradan karşılanırdı. Şimdi ise devlet birçok isim altında vatandaştan vergi toplayıp hazinede biriktirerek giderleri karşılıyor. Vatandaş neden yeniden zekât veriyor?
CEVAP: O dönemde zekât, devlet bütçesinin ana kaynağıydı. Tüm devlet giderleri bu fondan karşılanırdı. Ama devlet, Kur’ân hükümleriyle yönetilen devletti. Kur’ân’ın belirlediği zekât vergisini alıyor, yine Kur’ân’ın belirlediği yerlere, gruplara harcıyordu. Şimdi devlet tamamen bağımsız, laik devlettir. Acaba alınan vergiler zekât yerine geçer mi? Ben bu konuda hüküm verecek cesareti kendimde bulamıyorum. Siz eğer buluyorsanız ona diyeceğim yok. Konu ictihat meselesidir. Ama ben zekâtı olanın, böyle fetvalara değer vereceğini sanmam. Çünkü içi rahat etmez. Ayrıca Allah için verilen zekât malı eksiltmez.
Kur’ân’a göre yaşayın
SORU: 20 yaşındayım. Dövme yaptıracağım Bunun dinimiz açısından bir sakıncası var mı?
CEVAP: İslâm geleneğinde dövme makbul bir şey değildir, kötüdür. Hatta dövme yaptıranlara Hz. Peygamber’in lanet ettiği yolunda rivayetler vardır. Bunlar dövmenin en azından mekruh olduğunu gösterir. Ne gerek var öyle fantezilere? Ben size Kur’ân-ı Kerim’e ve Peygamber’in hayat tarzına göre yaşamayı öğütlerim.