Akraba evliliğinin sakıncaları
.
SORU: Akraba evliliğinin ne gibi sakıncaları var, açıklar mısınız? (Murat Meşedalı)
CEVAP: Kur’ân’ın yasakladıkları dışında kalan akrabayla evlenmek haram değildir. Ancak ailede bir gen bozukluğu varsa akraba evliliğinde doğacak çocuğun bozuk geni taşıma riski ikiye katlanıyor. Çocuğun sakat, spastik, beden özürlü olma ihtimali artıyor. Ama aile sağlam ise bir sakıncası olmaz. Bazı akraba evliliklerinde çocuklar gayet sağlıklıyken kimilerinde gerçekten sakat, özürlü çocuklar doğuyor. Ayrıca çiftler arasında herhangi bir anlaşmazlık veya ayrılık durumunda yakın akraba olan aileler birbirine düşman olabiliyor. İşte sakıncaları bunlardır. Ama din amca kızı amca oğlu, dayı kızı dayı oğlu, teyze kızı teyze oğlu gibi akraba evliliklerini yasaklamamıştır. Hz. Ömer’in, “Yakın akrabayla evlenmeyiniz. Doğacak çocuklar cılız olur” dediği rivayet edilir. Sadece tavsiye niteliğindeki bu söz bir yasak bildirmez.
Teyemmümde yıkama organları mesh edilir
SORU: Abdest alırken ayakların yıkanması yerine sadece mesh edilmesinin yeterli olduğunu sizin yazılarınızı referans gösteren babamdan öğrendim. Fakat Maide Suresi’nin 6’ncı ayeti gereği inanmakta güçlük çektiğim bu bilgiyi teyit eder misiniz? (Erol Özkan)
CEVAP: Maide Suresi 6’ncı ayetin manasını çarpıtılmış meallerden değil, benim mealimden okursanız orada yüzün ve ellerin yıkanmasının, başla ayakların mesh edilmesinin emredildiğini anlarsın. Müfessirlerin lideri olan Taberi, büyük müfessir Kasimi de aynı şeyi söylemektedir. Ayakların mesih organı olduğu gayet açıktır. Çünkü su bulunmadığı takdirde abdest yerine teyemmüm edilir. Teyemmümde yıkama organları mesh edilir ama mesih organları düşer. Onlara mesh edilmez. Teyemmümde yüze ve kollara mesh edilir, baş ve ayaklar mesih dışında tutulmuştur. Eğer ayaklar yıkama organı olsaydı teyemmüm durumunda onların da mesh edilmesi gerekirdi. Oysa Maide 6’ncı ayette teyemmüm sırasında sadece yüzün ve kolların mesh edilmesi emredilmiştir, başla ayaklar mesihten muaf tutulmuştur.