10 emir üzerine
.
SORU: Bakara Suresi 83-86’ıncı ayetlere yaptığınız tefsirde, Tevrat’ın 10 emrinin 7 ve 8’inci maddelerinde değişiklik yapmışsınız. Bunun sebebini açıklar mısınız?
CEVAP: Yazdığım kitap, Tevrat’ın tefsiri değil, Kur’ân-ı Kerîm’in tefsiridir. Kur’ân, Hz. Musa’ya verilen kitabın temel emirlerini özetleyen Bakara Suresi’nin 83-86’ıncı ayetlerinde Allah’ın, İsrailoğulları’ndan ana babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara iyilik etmeleri, güzel söz söylemeleri, insanları kırmamaları, namazı kılıp zekâtı vermeleri, kan dökmemeleri, birbirlerini yurtlarından sürmemeleri hakkında kesin söz aldığı ama verdikleri sözde durmadıkları anlatılmaktadır. İşte bu mealdeki ayetlerin izahını yapmaya çalışıyorum. Dikkat ederseniz “Tevrat’ta şöyle deniliyor” yahut “10 emir şöyledir” demiyorum. Kur’ân’ın Tevrat’taki buyrukları özetleyişini anlatarak diyorum ki:
“83-84’üncü ayetlerde Yahudilere verilmiş olan on emir ve Hz. Musa aracılığıyla bu buyruklara uyacakları hakkında onlardan alınan kesin söz anılmaktadır. Bu buyruklar şunlardır:
1- Allah’tan başkasına tapmayın, 2- Anaya-babaya iyilik edin, 3- Akrabaya iyilik edin, 4- Yetimlere iyilik edin, 5- Yoksullara iyilik edin, 6- İnsanlara güzel söz söyleyin, 7- Namazı kılın,
8- Zekâtı verin, 9- Birbirinizin kanını dökmeyin, 10- Birbirinizi yurdunuzdan çıkarmayın.” 83’üncü ayette 7 ve 8’inci madde, “Namazı kılın, zekâtı verin” şeklindedir. Elbette Tevrat’ın çeşitli yerlerinde namaz da var, zekât da var. Kur’ân, Tevrat’ın bu temel buyruklarını anlatıyor.
Toprak ürünlerinin zekâtı
SORU: Borcunun 1/5’ini ödediğim, tamamını 4 yılda ödeyeceğim bir portakal bahçesi aldım. Başka da param yok. Bahçe yeni olduğundan az ürün veriyor ve çok masraf istiyor. İlmihallerde, “ürün yağmurla sulanıyorsa 1/10’u, kendin masraf yapıyorsan 1/20’si zekât olarak ödenir” yazıyor. Zekâtı vermekten imtina etmiyorum ancak bir kuyumcu ya da nakit parası olan biri bunun 1/40’ını zekât olarak veriyor da ben neden 1/20’sini veriyorum. (Ahmet Kürşat Karakurt)
CEVAP: Zekât, borcundan ve temel ihtiyaçlarından fazla olan ve 3.000 lirayı geçen para veya mal varlığına düşer. O zamanın devlet geliri öşür ve haraçtı. Şimdi devlet araziden, tarladan veya ürünlerinden vergi alır. Yani toprak ürünlerinin zekâtı devlete verilen vergidir. O ilmihallerin yazdıklarına bakmayın. Eğer tarla ve bahçe ürünlerinden borcun dışında gelirin 3.000 lirayı geçmiş ise onun 40’ta 1’ini zekât verirsin. Borcun varsa sana zekât düşmez.