LYS’de sorular 5 farklı kategoride hazırlanıyor. Soruların yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı normal, yüzde 20’si zor ve yüzde 10’u da çok zor düzeydedir. Yeni soruların yüzde 70’i rahatlıkla çözülebilir. Zor sorularla uğraşıp vakit kaybetmek yerine, o süre zarfında 3 kolay soruyu yanıtlamanız daha akıllıca olur
Geleceğinizi etkileyecek sınavda başarılı olmak için nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor? Rakiplerinizden bir adım öne geçmek için sınavda nelere dikkat etmelisiniz? Sınavda başarılı olmak için önerilerimize kulak verin. Üniversiteye girmek için yaklaşık 871 bin 313 aday LYS’yi bekliyor. LYS için artık sayılı saatler kaldı. Sınavda dikkat etmeniz gereken önemli noktalar var, bugün kısaca bunlara değineceğiz...
SÜRE İNİSİYATİFİ BİZDE DEĞİL:
YGS yapısı itibariyle Temel Matematik, Fen Bilimleri, Türkçe ve Sosyal Bilimler alanlarındaki temel bilgileri yoklayan, ‘eleyici’ olmaktan ziyade LYS için avantaj sağlamaya yönelik bir ilk aşama sınavıydı. LYS ise lise müfredatının tümünü kapsayan, geniş bir konu yelpazesini içeren ‘ayırt edici’ ve ‘eleyici’ özelliği daha baskın olan bir sınav. Bu açıdan bakıldığında konuları kavramış olmak, detayların farkında olmak, kelimenin tam anlamıyla konuyu ‘bilmek’ LYS’de başarı için önkoşul oluşturuyor.
Sistem, öğrencilerin üzerinde oluşan zaman baskısını en aza indirgemeyi hedefliyor. LYS, farklı testler için ayrı ayrı süre sınırlamalarının getirildiği, bir testten elde edilen zamanın başka bir teste aktarılamadığı, herbir dersin öneminin artırıldığı orijinal bir sınav. Süre inisiyatifi YGS’de olduğu gibi öğrencide değil.
SON GÜN DERS ÇALIŞILIR MI?
Çalışmanın kime ne zararı olur ki! İstiyorsanız tabii ki çalışabilirsiniz ama buna çalışma değil de göz gezdirme diyelim. Boş oturmak sizi tedirgin edecekse boşluk hissedecekseniz tabii ki çalışabilirsiniz. ‘Çalışabilirsiniz’ dediysek kantarın topuzunu kaçırın demedik. Ölçüsünde ve kıvamında bırakmak koşuluyla çalışabilirsiniz. Kendinizi yıpratmadan, fazla sorgulamadan, bilmediklerinizi abartmadan çalışsanız bir sakınca yok!
PANİK YAPMAYIN:
Çoğunuz yıl içinde bir çok deneme sınavına girdiniz, önceki yıllarda çıkan soruları incelediniz ve çözdünüz. Cumartesi ve pazar günü gireceğiniz sınavlar bunlardan farklı olmayacak. Korkmanıza gerek yok. Deneme sınavlarında karşılaştığınız sorulardan daha kolay sorularla karşılaşacaksınız. Dershanelerin deneme sınavları gerçek sınavdan daha zor olur, buna inanın.
NE ÇOK HIZLI NE ÇOK YAVAŞ:
Hız ve tutarlılık arasında denge kurmanız büyük önem taşıyor. Soruları çok hızlı yanıtlayıp bunun neticesinde bol hata yapmak doğru olmadığı gibi aşırı titiz davranıp her soru üzerinde gereğinden fazla zaman harcamanız da yanlış olur. Hızlı ama isabetli olmak, sınavda başarılı olmanın en önemli unsurudur.
DERİN NEFES ALIN:
Sınava başladığınız anda her şeyi unuttuğunuz duygusuna kapılabilirsiniz. Bu, geçici bir durumdur. Sınava giren her aday bu durumla karşılaşabilir. Dert etmeyin, geçer. Birkaç soruyu yanıtladıktan sonra bu duygu kendiliğinden yok olur. Değişimi hissetmezsiniz bile.
ZOR SORUYLA UĞRAŞMAYIN:
Size önemli bir ipucu: LYS’de sorular 5 farklı kategoride hazırlanıyor. Soruların yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı normal, yüzde 20’si zor ve yüzde 10’u da çok zor düzeydedir. Sınavdan niye korkuyorsunuz? Soruların yüzde 70’i rahatlıkla çözülebilecek türden. Zor sorularla uğraşıp vakit kaybetmek yerine, o süre zarfında 3 kolay soruyu yanıtlamanız daha akıllıca olur. Zor soruların da kolay soruların da puan değeri aynıdır. Her ikisi de size aynı puanı kazandırır. Dolayısıyla kısa sürede ne kadar çok doğru soru yaparsanız, o kadar iyi olur.
KOLAY SORULARDAN BAŞLAYIN:
Yanıtlamaya hemen ilk sorudan başlamayın. Yıllardır hep dikkat etmişimdir, sınava başlayan her aday hemen ilk sorudan başlıyor. Sınavda, birinci sorudan başlayacaksınız diye bir kural yok. Ya ilk soru zor soruysa.. Moraliniz bozulacak, her şey birbirine karışacak. Önce hangi testten başlıyorsanız, o testin bütün sorularını gözden geçirin. 1-2 dakikanızı bu işe ayırın. Bu, zaman kaybı değildir. Bu tarama işlemi, o bölümdeki soruların genel yapısını görmenizi, testin yapısındaki değişikliklere hazırlıklı olmanızı sağlar.
SORULARA TAKILMAYIN:
Bir soruyu belli bir süre geçtiği halde çözemiyorsanız, o soru üzerinde daha fazla uğraşmayın yani sorularla savaşmayın. Önemli olan sınırlı sürede olabildiğince çok soru çözmektir. Her bir soruyu yanıtlamak için 90 saniyelik süreniz var. Akıllı davranın, çözemediğiniz, zorlandığınız soruyu atlayın. Eğer zamanınız artarsa o soruya geri dönersiniz. İlk etapta kolay ve normal düzeydeki soruları yanıtlayın. Böylelikle hem moralinizi yükseltmiş olursunuz hem de zamandan kazanırsınız. Zor ve çok zor soruları yanıtlamak için daha fazla zamanınız kalır.
ACELECİ DAVRANMAYIN:
Doğru yanıtı bulduğunuzu zannederek diğer seçeneklere bakmamanız zararınıza olur. Mutlaka sorunun bütün seçeneklerini okuyun. Bu, zaman kaybı değildir. Yanıtınız doğru olsa bile mutlaka diğer seçenekleri de okuyun.
KISA MOLALAR VERİN:
Aynı soruyu veya aynı satırları tekrar tekrar okuyorsanız, zihninizin dinlenmeye ihtiyacı var demektir. Kalemi, kağıdı bir kenara bırakın, gözlerinizi kapatın ve arkanıza yaslanın. İşlerin iyi gittiğini kendinize telkin edin. Dinlendiğiniz bu süreyi, kayıp zaman olarak değerlendirmeyin. Bunu bir yenilenme, güç toplama süreci olarak düşünün.
ATMAYIN:
Cevabından yüzde 100 emin olmadığınız soruları boş bırakın. Genelde boş bırakılan sorular adayları rahatsız eder, seçenekleri eleyerek sonuca gitmeye çalışırlar. Cevap şıklarından ikisini elediğinizi varsayalım. Bu durumda ne yaparsınız? Tahminde bulunursunuz, çünkü şöyle düşünürsünüz: Yüzde 50 şansım var. İşte, en büyük hatayı yaptınız! Çünkü sorunun yanıtından yüzde 100 emin değildiniz.
ÖNCE SORUYU OKUYUN:
Paragraf tipli sorularda paragraftan önce soru kökünü okuyun. Böylelikle zihin, sorulan soruya göre paragrafı okuma eğiliminde olur.
ALTI ÇİZİLİ İFADELERE DİKKAT:
Soru kökü bazen ‘olamaz’, ‘değildir’, ‘yanlıştır’ veya ‘.. mamalıdır’ gibi olumsuz ifadeler taşıyabilir. Zihin hep olumlu soru kalıplarına şartlandığından, sorudaki olumsuz ifadeler gözden kaçabilir. Altı çizili ve koyu yazılan ifadelere dikkat edin.
YARIN – Kısa yoldan puan hesabı (devam)
- Puan türlerinin analizi l Çok tercih edilen
bölümler için yapılması gereken netler
Zor soruyla uğraşmayın kolayından başlayın...
Haberin Devamı