Destek ve sabır şart!

Haberin Devamı

2023 Eğitim Vizyonu Tanıtım Toplantısı’na giderken, ‘Şapkadan tavşan çıkacak’ beklentisinde değildim.
Beklediğim gibi de oldu…
Çevrede böyle bir beklentinin olduğunu belirtmekte de yarar var.
Bakan Ziya Selçuk, toplantının başında tavrını ortaya net koydu; ‘Kimse bizden sihirli değnek beklemesin’ dedi.
Tren benzetmesi
Bakan’ın tren benzetmesi, farklı beklenti içinde olanları şöyle bir kendine getirdi. Selçuk’un, ‘Eğitim, spor araba kullanmaya benzemiyor; 100 vagonlu bir tren katarını kullanmak gibi bir şey, kolay manevra yapamıyorsunuz, öyle ‘ha’ deyince sistem yerinden oynamıyor’ benzetmesi, bundan sonraki sürecin başlangıcıydı…
Ziya Hoca, gerçekten çok seviliyor. Hasan Ali Yücel’den sonra, herkesin hemfikir olduğu bir isim. Net, samimi ve dürüst olması, bu kanıyı pekiştiriyor. Cumhurbaşkanı, bu konuda hakikaten son derece isabetli bir karar vermiş…
3 yıllık süreyi kapsayan 21 maddelik bir belgeyle karşılaştık. Bu belge, aslında bir taahhütname ; ‘Biz, üç yılda şunları yapacağız, bunları gerçekleştirmeye talibiz’ belgesi. Eğitimde ilk kez böyle bir belge, daha doğrusu taahhütname ile karşılaşıyoruz. Bu belge, aslında bir yandan da diyor ki; siz de bize yardımcı olun, hem yardım edin, ama aynı zamanda bizi denetleyin.
Bu tutum, salonda bulunanların çok hoşuna gitti; ortak paydamız eğitim ve herkes çözümün bir parçası. Hepimiz eğitimin ve yarınların bir parçasıyız…
Toplantı sonrası yapılan ikili değerlendirmelerde, birkaç nokta ön plana çıktı: Cumhurbaşkanı’nın dile getirdiği öğretmenlik meslek kanununun çıkarılacak olması, sözleşmeli öğretmenlik süresinin 6 yıldan, 4 yıla indirilmesi, ayrıca geri kalmış yörelerde öğretmeleri teşvik edecek özelliklerin getirilmesi, pedagojik formasyon şartının kaldırılıp, bu eğitimi MEB’in vermesi...
Bu başlıklar, olağanüstü ilgi gördü, büyük alkış aldı. Tüm salonun coşkuyla alkışladığı bir diğer madde ise, okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi maddesiydi...
Peki, kulislerde başka neler konuşuldu; şimdi onlara değinelim…
Toplantıda öğrenci ve veliyi ilgilendiren,’bugüne dair’ neler var?
Öncelikle şunu belirtelim: Yakın zamanda bir sistem, bir sınav ve bir müfredat değişimi yok!
Onun için rahat olun, endişe duymayın.
Her yıl, sınav sayısında ve sınav giren öğrenci sayısında azaltmaya gidilecek; çocuklar sınav kaygısı altında ezilmeyecekler.
Öğrencilerin ders yükü azaltılacak, ortaöğretimde 15-16 olan ders sayısı 5-6’ya indirilecek; öğrencilerin ders dışı sosyal, sportif, sanatsal, kültürel etkinliklerine ağırlık verilecek.
Öğrencileri sevindirecek gelişmeler de var; teneffüs süreleri uzayacak, ders saatleri azalacak.
Cumhurbaşkanı’nın hiç şüpheye yer götürmeyen bir şekilde dershanelerin kapatılmasına ilişkin talimat verdiğini hatırlatan Bakan Selçuk, şu anda 2 bin 540 civarında dershane bulunduğunu ifade etti. Selçuk, “Bu ihtiyacın başka araçlarla giderilmesi konusunda bir çalışmamız var. Çalışmamızda sona doğru geldik. 7 maddelik bir tedbir paketimiz var. Azami üç ay içerisinde kamuoyuyla paylaşılacak” ifadesini kullandı.
Özet olarak şunu belirtmekte yarar var; niyet güzel, destek şart, sabırsız olmayalım, yapıcı eleştirilerde bulunalım…

DİĞER YENİ YAZILAR