Dikkatli olun!

MEB, liselere geçişte örnek soruları yayımladı. Kitapçıkta, sayısal ve sözel testlerde yöneltilecek soru sayısının yarısı kadar örnek soruya yer verildi. Edindiğimiz bilgiye göre MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, her ay örnek soru kitapçığı yayımlamaya devam edecek.

Örnek soru kitapçığının erkenden yayınlanması ve kitapçığın her ay yayınlanacak olması, öğrenci açısından çok yararlı bir uygulama.

Buraya kadar her şey güzel, ancak birkaç konuya dikkat çekmekte yarar var: Yaklaşık 1 milyon adayın katıldığı ve neticesinde 130 bin adayın yerleştiği bir sınavda ve bu sınavın hazırlık sürecinde çok dikkatli olmak gerekiyor. Bu sınava katılan her 8 adaydan ancak biri hedefine ulaşacak. Sınavın, sınavdaki soruların ve sınav mantığının çok iyi kavranması gerekiyor.

Demem o ki, sadece örnek sorulara bakmak, her ay yeni örnek soruları beklemek, böyle sorularla karşılaşacağız demek, işi basite indirgemekten öteye gitmez. Olayın mantığını iyi kavramak gerekiyor.

Çok önemli bir noktaya parmak basacağım, buradan ne demek istediğimi anlayın: ÖSYM’nin üst düzey yönetim kadrosu, MEB’in yönetim kadrosunda bulunuyor. Bakan Selçuk, çok doğru bir hamleyle, ÖSYM’nin temel kadrosunu MEB’e transfer etti.

Haberin Devamı

Örnek sorulara bakarsanız, ÖSYM’nin bu yıl TYT ve AYT’de uygulamaya koyduğu mantığı az çok anlayabilirsiniz.

Sınava hazırlanan adayları uyarıyorum; ezber bozan sorulara hazırlıklı olun, kalıpların dışında düşünmeye, iyi okur yazar olmaya, sorunun ne istediğini sorgulamaya, okuduğunu yorumlama ve sorgulamaya hazırlıklı olun. Çok farklı soru tipleriyle karşılaşabilirsiniz.

Soruların zor olacağını söylemiyorum, sınav ve soru mantığının çok farklı olacağını söylüyorum. Hatta şunu tavsiye edeceğim: Sınava hazırlanan aday ve sınavlara öğrenci hazırlayan öğretmenler, bir önceki yılın TYT sorularına baksınlar, kısmen soruları incelesinler ve soru mantığını kavramaya çalışsınlar, yoksa gafil avlanabilirler; benden söylemesi…

Geçen yıl TYT ve AYT’ye katılan adaylar oldukça bocaladı, çünkü alışık olmadıkları soru kalıbı ve mantığıyla karşılaştılar; ayni durum LGS’de de yaşanmasın!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR