Tercihlerle ilgili kısa kısa...

Haberin Devamı

l Bir tercihi üst sıraya yazmak, size yerleştirmede bir öncelik sağlamaz. Kimin puanı yüksekse, kaçıncı sıraya yazarsa yazsın, o kazanır. Bir tercihi üst sıraya yazmak, onu diğerlerinden daha çok istiyorum anlamına gelir. Kimse kimseye, tercih listesindeki sırayla fark (avantaj) yaratamaz.

l Normal yerleştirmede herhangi bir programa yerleşen bir aday (AÖF’nin kontenjansız bölümleri hariç), ek yerleştirmeye başvuramaz. Ek yerleştirme, yer değiştirme anlamına gelmez. Ek yerleştirmede puan düşmesi diye de bir şey yoktur. Ek yerleştirmede, kendi puanınız ve puanınızın altındaki bölümlerden boş kalan yerlere başvurabilirsiniz.

l İstediğiniz yerleri, illa asker sırası gibi büyük puandan küçüğe ya da küçük sıradan büyük sıraya doğru sıralamanıza gerek yok. Puanlar veya sıralar birbirine yakınsa, aradaki küçük farkı görmezden gelip, isteğinize göre sıralayabilirsiniz. Ölü tercih, aradaki farkın çok büyük olduğu durumlar için geçerlidir.

l ‘Şehir dışındaki bir devlet üniversitesi mi, kendi şehrindeki yüzde 50 burslu bir vakıf üniversitesi mi?’ Bu, tercihlerde en çok karşılaştığımız sorudur. Cevap şu: Kendi şehrindeki yüzde 50 burslu vakıf üniversitesi. Geçen akşam bir veli: ‘Hocam, bizim kızı başka şehre gönderdim, inan 16 bin TL param gitti. Bilseydim, 9 bin TL’ye İstanbul’daki bir vakıf üniversitesinde okuturdum’ diye dert yandı. Bilin istedim...

Alan dışı tercih

SORU: Hocam, ben sayısal mezunuyum. TM tercihi yapmak istiyorum. Alan dışı TM-2 sıralamam 7286. Marmara ve Dokuz Eylül Hukuk için şansım nedir? (Ahmet Emre Üngör)

CEVAP: Marmara İÖ için şansınız var, diğerleri biraz zor.

Marmara Hukuk zor!

SORU: TM-2’den 9466’nci oldum. Marmara Hukuk istiyorum. Gündüz öğretimi olur mu sizce? (Eren Uz)

CEVAP: Marmara Hukuk geçen yıl 6460’ncı sıradaki adayı almış; arada epey bir fark var. Yazın, ama olması biraz zor!
Fark az ama tıp için fazla

SORU: Hocam, benim MF-3 puanım 524 ve sıralamam 6288 geçen yıl Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesine giren en son öğrencinin sıralaması 5350. Bu bölüme girme şansım nedir?
(Mirkan Bulgak)

CEVAP: Aradaki fark az gibi gözüküyor, ama bu az fark, tıp için biraz uzak ara gibi...
Teknoloji fakülteleri...

SORU: Oğlum mühendisik okumak istiyor; ama sırası 91000. Teknoloji fakülteleri hakkında bizi bilgilendirirseniz, sevinirim. (Turan Çığla)

CEVAP: Bu fakülteleri kuranlar bize bir şeyler açıklarsa, biz de sizlere açıklarız! Bu fakültelerin ne anlama geldiğini kimse bilmiyor ki! Mühendis deseniz değil, teknik eleman deseniz değil, peki ne? İki arada bir derede!

DİĞER YENİ YAZILAR